Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetése, további rendeleti kormányzás jöhet

A TASZ elemezte a törvényjavaslatokat, melyek a kormány szerint „csattanós választ” adnak majd a huhogóknak.

A Társaság a Szabadságjogokért gyorselemzést készített a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által május 26-án éjfél előtt benyújtott törvényjavaslatokról, melyekkel elvileg megszűnne a kormány járvány ürügyén összerittyentett teljhatalma.

Emlékezetes, a javaslatokat úgy harangozták be, hogy azok majd csattanós választ fognak adni a kritikákra, ennek megfelelően a kormánypropaganda két napja azon tombol, hogy lám-lám, nem is lett diktatúra, „tehát” (?) mindenki hazudott, aki a rendeleti kormányzás veszélyeire figyelmeztetett, lehet szépen bocsánatot kérni.

A TASZ jogászai most azt írták, Semjén törvényjavaslatai továbbra sem alkalmasak e félelmek eloszlatására, éppen ellenkezőleg: „villanófényben mutatják meg a rendszer természetét”.

A „veszélyhelyzet megszüntetéséről” szóló törvény például egyáltalán nem szüntetné meg a veszélyhelyzetet – írják –, viszont jól szemlélteti, hogy „Magyarországon nem a parlamentnek van kormánya, hanem a kormánynak parlamentje”. A javaslat ugyanis, amely szerint az Országgyűlésnek fel kell hívnia a kormányt a veszélyhelyzet megszüntetésére, magától a kormánytól érkezik, vagyis

a kormány önmagához intéz kérést mandinerből, ráadásul úgy, hogy még határidő sem szerepel a jogszabályban.

„A kormány arra kéreti magát, hogy amikor majd jónak látja, vessen véget a rendkívüli jogrendnek. Sok értelme nincs – legfeljebb annyi, hogy a felületes szemlélőnek be lehessen mutatni: a felhatalmazási törvény – a bírálatokkal ellentétben – nem szüntette meg a kormány feletti parlamenti kontrollt”, értékel a TASZ, hozzátéve: kis utána olvasással gyorsan kiderül, a törvényjavaslat éppen ennek ellenkezőjéről tanúskodik.

Ha nem így, akkor úgy

Példaként említik, hogy a katasztrófavédelmi törvény módosítása fontos garanciát iktatna ki az Alaptörvényből, mely úgy próbálja megtartani veszélyhelyzetben is a hatalmi ágak egyensúlyát, hogy megengedi a kormánynak a törvények felfüggesztését és az azoktól való eltérést, de csak olyan körben és módon, ahogy azt az Országgyűlés előzetesen – a katasztrófavédelmi törvényben – szabályozza. A katasztrófavédelmi törvénybe most már azonban beleírnák: ha nem elégségesek ezek a parlament által előre körülhatárolt intézkedések, akkor a kormány bármilyen más intézkedést is meghozhat.

A TASZ szerint ezzel értelmét veszti az Alaptörvény azon kikötése, hogy a kormány ezzel a speciális felhatalmazással csak sarkalatos törvényben meghatározottak szerint élhet, mert a sarkalatos törvény immár semmit nem határoz meg, bármit engedélyez, amit a kormány az adott helyzetben jónak lát.

Új neve: egészségügyi válsághelyzet

A szervezet jogászai azt is írták, az átmeneti intézkedésekről szóló javaslat tartalmaz egy másik egyáltalán nem átmeneti rendelkezést: az egészségügyi válsághelyzet szabályainak módosításával létrehozza a különleges jogrend kistestvérét, amelyben a kormány eredetileg legfeljebb hat hónapig, de valójában korlátlanul meghosszabbítható időszakban rendeleti úton korlátozhat lényeges alapjogokat, így például a mozgásszabadságot vagy a gyülekezési jogot.

Ennek az alkotmányban nem szabályozott, félkülönleges jogrendnek mind a bevezetése, mind a vége a kormány belátásától függ gyakorlatilag,

és az ez alapján hozott rendeletek esetében nincs meg még az a garancia sem, hogy bizonyos idő eltelte után hatályukat vesztik parlamenti felhatalmazás nélkül.

Egyszerű szemfényvesztés

A TASZ szerint a fentiek alapján bebizonyosodott, hogy a kormány vissza tud, és vissza is fog élni a járvány kapcsán megszerzett hatalmával.

Az elmúlt két hónap során sorra születtek olyan szabályok, amelyek nem kapcsolódtak a védekezéshez vagy aránytalanul korlátoztak alapvető jogokat – írják, és úgy értékelnek: a felhatalmazási törvény visszavonásának ígérete és a veszélyhelyzet megszüntetése egyszerű szemfényvesztés,

„ha a törvényjavaslatokat ebben a formában elfogadják, az a kormány újabb határozatlan ideig tartó rendeleti kormányzását teszi lehetővé, és ezúttal már a minimális alkotmányos garanciák sem érvényesülhetnek”.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz