Röviden https://roviden.hu Hírek röviden, érthetően. Tue, 11 Aug 2020 20:50:07 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 Ikerbabákat segítettek világra a miskolci mentők https://roviden.hu/2020/08/11/ikerbabakat-segitettek-vilagra-a-miskolci-mentok Tue, 11 Aug 2020 20:50:07 +0000 https://roviden.hu/?p=19856 Ritkaságszámba menő esetről számolt be Facebook-oldalán kedd délután az Országos Meteorológiai Szolgálat: munkatársaikat egy 35 hetes, ikrekkel várandós kismamához riasztották hétfő délben, akinél már egyperces fájások voltak.

A Miskolci Mentésirányítás azonnal több egységet küldött a helyszínre, miközben tanácsokkal látta el a vajúdó asszonyt. Az esetkocsi, a gyermekorvosi kocsi és a kiemelt mentőegység percek alatt helyszínre ért, őket pedig a landoló mentőhelikopter követte.

A hetedik szüléséhez készülő édesanyának éppen akkor folyt el a magzatvize, amikor a mentők beléptek az ajtón, ezért úgy döntöttek, a lakásban fogják levezetni a szülést.

❗️HELYSZÍNI IKERSZÜLÉS EGY BORSOD MEGYEI TELEPÜLÉSEN❗️😲❤️🚑🇭🇺 Az Országos Mentőszolgálat szakemberei több mint 500…

Közzétette: Országos Mentőszolgálat – 2020. augusztus 11., kedd

Pillanatok alatt komplett sokktalanítóvá alakították a hálószobát, ahol perceken belül teljes biztonságban segíthették világra mindkét egészséges újszülöttet. A babák és az édesanya magas színvonalú ellátása után, végül stabil állapotban szállíthatták kórházba őket a mentők.

]]>
Ítéletidő csapott le Komáromra, aluljárókat öntött el a víz – videók https://roviden.hu/2020/08/11/iteletido-csapott-le-komaromra-aluljarokat-ontott-el-a-viz-videok Tue, 11 Aug 2020 20:48:56 +0000 https://roviden.hu/?p=19858 Megérkeztek a zivatarok és felhőszakadások, melyek miatt korábban riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat: az Időkép.hu azt írja, délutánra a Dunántúl mellett Budapest környékén, az Északi-középhegység nyugati felén, valamint a középső tájakon is több helyen leszakadt az ég.

A lassan mozgó cellákat több helyen felhőszakadás kísérte, a Balaton-felvidéken és a Bakonyban helyenként 30-40 milliméter esőt mértek.

Komáromot is rendesen elkapta a zuhé, az időjárásportál cikke szerint a város északi részén aluljárókat öntött el a víz. Ezek a felvételek a szlovák oldalon készültek, és a Szia Komárom Facebook-oldal osztotta meg őket:

Hoffer melletti aluljáró, most. (fotó: Szenczi Viktor)

Közzétette: Szia Komárom – 2020. augusztus 11., kedd

Zircen is tombolt a vihar, a környékbeli Nagyesztergáron jéggel jött az özönvíz:

A Met Hír által megosztott videó szerint a Pest megyei Acsát sem kímélte az időjárás:

Az előrejelzés szerint szerdán napközben a Dunántúl délnyugati felén még számíthatunk szórványos zivatarok kialakulására, egy-egy helyen felhőszakadás, jégeső, illetve 60-70 km/h feletti szél esetleg még kialakulhat.

]]>
Megszólalt az Emmi a szeptemberi iskolakezdésről https://roviden.hu/2020/08/11/megszolalt-az-emmi-a-szeptemberi-iskolakezdesrol Tue, 11 Aug 2020 15:22:43 +0000 https://roviden.hu/?p=19857

Normál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, a hamarosan megjelenő rendelet szerint szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

– közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden.

Mint írták, a koronavírus-járvány magyarországi alakulása eddig kedvező, jelenleg nem indokolt a digitális oktatással helyettesíteni a hagyományos oktatást. Ugyanakkor sok országban jelentősen nő a fertőzések száma, és a hazai adatok is óvatosságra intenek. Ha úgy alakul a helyzet, az iskolák protokollt fognak kapni a járvány elleni védekezést segítő teendőkről.

Továbbra is alapfontosságú, hogy beteg, a koronavírus tüneteit mutató gyereket ne engedjenek a szülők közösségbe – hangsúlyozták, hozzátéve:

„felelős szülői magatartással, az alapvető óvintézkedések betartásával elkerülhető az iskolákat érintő korlátozások bevezetése”.

Kitértek arra is, hogy mindemellett a veszélyhelyzet idején elrendelt és szerintük sikeresen működő tantermen kívüli, digitális munkarendben gyűjtött tapasztalatokat és eredményeket az Emmi, az iskolák és a pedagógusok is elemzik, és szakmai egyeztetéseket követően a hagyományos iskolarend keretében is alkalmazzák.

]]>
34 ezer budapesti lakásban nem lesz meleg víz szerdán https://roviden.hu/2020/08/11/34-ezer-budapesti-lakasban-nem-lesz-meleg-viz-szerdan Tue, 11 Aug 2020 15:18:25 +0000 https://roviden.hu/?p=19836 A Főtáv Zrt. folytatja a felkészülést a következő fűtési szezonra és folyamatosan végzi a távfűtési rendszer karbantartását, ezért szerdán Észak-Buda sok lakásában nem lesz meleg víz.

A Főtáv MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az észak-budai fűtőműben végzett éves karbantartás miatt szerdán 8 órától várhatóan 17 óráig fog szünetelni a melegvíz-szolgáltatás.

Ez a térség 34 747 lakását, 824 intézményét és 35 ipari fogyasztóját érinti majd.

Az érintett épületek teljes listája megtekinthető a www.fotav.hu/munkaterkep oldalon.

]]>
Elstartolt Gyurcsány Ferenc ingyenes nyári egyeteme https://roviden.hu/2020/08/11/elstartolt-gyurcsany-ferenc-ingyenes-nyari-egyeteme Tue, 11 Aug 2020 14:39:43 +0000 https://roviden.hu/?p=19846 80 fővel elindult Gyurcsány Ferenc első nyári egyeteme Balatonlellén, erről a DK vezetője Facebook-oldalán számolt be kedden.

Az augusztus 10-13. között zajló rendezvényre olyan 18 és 30 év közötti fiatalokat vártak, akik érdeklődnek a politika világa iránt, többet szeretnének megtudni annak működéséről.

80 fővel tegnap délután elindult az első nyári egyetemem.

Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2020. augusztus 11., kedd

A DK honlapja szerint az interaktív feladatokkal tűzdelt képzés sokkal inkább épül gyakorlati példákra, mint száraz elméletre. Az előadók közt Gyurcsány Ferenc mellett lesznek kommunikációs szakemberek és jelenlegi DK-s politikusok is. A képzés ingyenes, de előzetesen felvételizni kellett rá.

]]>
Márki-Zay: akár kétharmados többsége is lehet az ellenzéknek 2022-ben https://roviden.hu/2020/08/11/marki-zay-akar-ketharmados-tobbsege-is-lehet-az-ellenzeknek-2022-ben Tue, 11 Aug 2020 13:37:51 +0000 https://roviden.hu/?p=19854

„A Párbeszéd és a Szocialisták után a Jobbik is csatlakozott a 106 előválasztás megszervezéséhez, ami óriási előrelépés az ellenzéki sikerhez”

írta kedden Facebook-oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere azt követően, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke szintén közösségi oldalán tette közzé, hogy pártja is az „egy az egy ellen” stratégiát támogatja. Márki-Zay szerint pedig ha mind a 106 körzetben a választók döntik majd el, ki a Fidesz legyőzésére legalkalmasabb közös jelölt 2022-ben, akkor az ellenzéknek akár kétharmados, rendszerváltó többsége is lehet az új parlamentben.

Hivatalosan is döntött a Jobbik: egy az egy ellen❗️A Jobbik országos elnöksége a sikeres kormányváltás érdekében az…

Közzétette: Jakab Péter – 2020. augusztus 10., hétfő

Márki-Zay szerint az előválasztás a nyílt vitákkal, a jelöltek kampányával növeli az ellenzéki aktivitást, a tudatos választói magatartást, és kiszűri az elfogadhatatlan és esélytelen pártjelölteket, akik nem ismerik a körzetüket, nem dolgoznak a kampányban, „hiszen csak veszíteni küldik le őket a pártközpontok”.

A polgármester, aki 2022-ben vállalná a miniszterelnök-jelöltséget, de legalábbis nem mondana nemet egy miniszterelnök-jelölti castingra, a Mindenki Magyarországa Mozgalom nevében gratulált a Jobbik döntéséhez. Hozzátette, tovább dolgoznak azon, hogy minden párt csatlakozzon az előválasztáshoz, valamint hogy legyen egy közös ellenzéki program.

]]>
Ismeretlenek próbáltak autóba tuszkolni egy kisgyereket Mosonszentmiklóson https://roviden.hu/2020/08/11/ismeretlenek-probaltak-autoba-tuszkolni-egy-kisgyereket-mosonszentmikloson Tue, 11 Aug 2020 12:21:33 +0000 https://roviden.hu/?p=19853 Facebook-oldalán számolt be róla Bedő Csaba, Mosonszentmiklós polgármestere, hogy a napokban két idegen megpróbált betuszkolni egy autóba egy gyereket a helyi iskola előtti parkolóban.

Az eset még augusztus 5-én este kilenc óra körül történt, a gyerek szerencsére ki tudta szabadítani magát, és elfutott.

Tisztelt Lakosság!.Tegnap este 9 óra körül az iskola előtti parkolóban egy arra haladó gyermeket akart két idegen egy…

Közzétette: Mosonszentmiklós község Önkormányzata – 2020. augusztus 6., csütörtök

A településvezető később azzal egészítette ki a posztot, hogy más furcsaság is a tudomására jutott: előző nap, „kedden a Csepete út végén található szalmabálákon játszó gyermekeket is megszólítottak idegenek” – írta.

A történtek miatt a Kisalföld kereste a rendőrséget, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy a Győri Rendőrkapitányság

személyi szabadság megsértés kísérletének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen elkövetőkkel szemben.

Úgy tudni, a kamaszt tanúként hallgatták meg, aki alátámasztotta a polgármester által közölteket. A rendőrség kéri, hogy aki bármit tud az esetről, vegye fel velük a kapcsolatot.

]]>
Új, életveszélyes dizájnerdrog jelent meg Magyarországon, már tizenegyen meghaltak tőle https://roviden.hu/2020/08/11/uj-eletveszelyes-dizajnerdrog-jelent-meg-magyarorszagon-mar-tizenegyen-meghaltak-tole Tue, 11 Aug 2020 11:00:10 +0000 https://roviden.hu/?p=19848

Új, életveszélyes hatóanyagú dizájnerdrog jelent meg a magyar kábítószerpiacon, amely a jelenlegi információk szerint már tizenegy ember haláláért felelős

– hangzott el a rendőrség keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Csákó Ibolya alezredes arról beszélt: egy miskolci, Lyukóvölgyi haláleset nyomán azonosították az új pszichoaktív anyagot, a szakértők ezt követően megvizsgálták májusig visszamenőleg a gyanús eseteket és megállapították, hogy tizenegy haláleset köthető a bika nevű anyaghoz.

Úgy tudni, az elhunytak többsége drogfogyasztó múlttal rendelkezett, a halált megelőzően fáradékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamuk volt, több esetben őrjöngtek.

A legfiatalabb elhunyt 23 éves volt, a legidősebb 36 éves,

a halálesetek zöme Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, de volt Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében, valamint a fővárosban is. Az áldozatok „varázsdohányban” vagy „herbálban” szívták el a dizájnerdrogot.

]]>
Másodfokú riasztást adtak ki, felhőszakadások jöhetnek órákon belül https://roviden.hu/2020/08/11/masodfoku-riasztast-adtak-ki-felhoszakadasok-johetnek-orakon-belul Tue, 11 Aug 2020 10:50:34 +0000 https://roviden.hu/?p=19843 Zivatarok és felhőszakadások miatt is riasztást adott ki kedd dél körül az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A figyelmeztető előrejelzés szerint a nap folyamán a Dunántúlon, illetve a középső tájakon több helyen várható zivatar. A zivatarokhoz helyenként elsősorban felhőszakadás, néhol viharos (60-70, néhol akár 90 km/h-s) szél és jégeső társulhat.

zivatar-riasztas

Forrás: met.hu

Mint írták, a lassan áthelyeződő csapadékgócokból lokálisan rövid idő alatt 20-50 mm csapadék hullhat, kiemelten északnyugaton, az Alpokalján, az éjszakai, szerda hajnali órákban leginkább délnyugaton (Zalában és a környező térségekben) néhol 50-60 mm feletti csapadék is.

felhoszakadas-riasztas

Forrás: met.hu

Az előrejelzés szerint holnap, azaz szerdán napközben a Dél-Dunántúlon és Alpokalján még számíthatunk szórványos zivatarok kialakulására, és egy-egy helyen felhőszakadás, jégeső, illetve 60-70 km/h feletti szél is még kialakulhat.

]]>
Szociológus: a népesség egy jelentős része szingli https://roviden.hu/2020/08/11/szociologus-a-nepesseg-egy-jelentos-resze-szingli Tue, 11 Aug 2020 09:49:53 +0000 https://roviden.hu/?p=19840

A magyar népesség egy jelentős része egyedül él, vagyis szingli

– állapította meg Rövid Irén, a Központi Statisztikai Hivatal elemzője kedden az M1 propagandacsatornán. A szociológus két népszámlálás adatait használta fel a kutatáshoz, és azokat tekintette szinglinek, akik 20 és 39 év közöttiek, és sem tartós párkapcsolatuk, sem házasságuk, sem gyermekük nem volt még.

Mindezek alapján elmondható, hogy a 2011-es népszámlálás időpontjában 201 ezer (12 százalék) 20 és 39 év közötti szingli élt az országban, ami 62 ezer fővel több, mint a 2001-es népszámlálás idejében. Hozzátette, a szinglik döntő többsége (75 százaléka) a már említett korosztályba tartozik, míg 25 százalékuk idősebb (49 éves korig vizsgálta a népességet).

A vizsgálat szerint a magyar szinglik körében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya magas, és meghaladja az országos átlagot. Ugyanakkor több szingli nő rendelkezik diplomával, mint egyedülálló férfi.

Többségük Budapesten él: minden negyedik 20 és 39 év közötti fővárosi szinglinek számit, de a megyei jogú városokban is kiemelkedő az arányuk, mint Szegeden és Pécsen – hangsúlyozta.

Kérdésre elmondta azt is, egy átlagos magyar szingli 30 éves és Budapesten él, ha férfi, akkor középfokú végzettséggel rendelkezik, ha pedig nő, akkor diplomával.

A szingli nők körében sokan dolgoznak bolti eladóként, irodai adminisztrátorként vagy pénzügyi tanácsadóként. A férfiak körében pedig sok az informatikus, a lakatos és a kamionsofőr

– fűzte hozzá Rövid Irén.

]]>