Röviden https://roviden.hu Hírek röviden, érthetően. Mon, 01 Mar 2021 15:45:01 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.6.2 15 fok után érkezhet a havazás, a fagy – itt a pontos menetrend https://roviden.hu/2021/03/01/15-fok-utan-erkezhet-a-havazas-a-fagy-itt-a-pontos-menetrend Mon, 01 Mar 2021 15:45:01 +0000 https://roviden.hu/?p=24603 Igazi hullámvasútra számíthatunk az előttünk álló napokban időjárás-ügyileg: az Időkép legfrissebb előrejelzése azt írja, a hét elején tavaszias napok várhatók, csütörtökön 15 fokot is mutathat a hőmérő, pénteken azonban észak felől befut egy erős hidegfront. A front nyomán feltámad, és többfelé északira fordul a szél, mellyel párhuzamosan lehűlés kezdődik: délen ugyan még 9-15 fok várható, […]

A(z) „15 fok után érkezhet a havazás, a fagy – itt a pontos menetrend” című cikk folytatásáért kattints ide!

]]>
Igazi hullámvasútra számíthatunk az előttünk álló napokban időjárás-ügyileg: az Időkép legfrissebb előrejelzése azt írja, a hét elején tavaszias napok várhatók, csütörtökön 15 fokot is mutathat a hőmérő, pénteken azonban észak felől befut egy erős hidegfront.

A front nyomán feltámad, és többfelé északira fordul a szél, mellyel párhuzamosan lehűlés kezdődik: délen ugyan még 9-15 fok várható, északon viszont csak 3-8 fokra számíthatunk, ugyanakkor délen is jelentős csökkenés indul a nappali órákban.

A frontátvonulást többfelé csapadék kísérheti, leginkább eső, zápor várható, de

főként északon, a hegyekben havazás, havas eső is kialakulhat.

Az időjárásportál szerint a hó főként a magasabb hegycsúcsokon maradhat meg. Hétvégén száraz, hideg időre van kilátás, vasárnap hajnalban -5 fokos fagy is előfordulhat.

]]>
Országos átlagban ismét nőtt a szennyvízmintákban az örökítőanyag koncentrációja https://roviden.hu/2021/03/01/orszagos-atlagban-ismet-nott-a-szennyvizmintakban-az-orokitoanyag-koncentracioja Mon, 01 Mar 2021 15:42:26 +0000 https://roviden.hu/?p=24605 Egyedül Zalaegerszegen regisztráltak csökkenő tendenciát.

A(z) „Országos átlagban ismét nőtt a szennyvízmintákban az örökítőanyag koncentrációja” című cikk folytatásáért kattints ide!

]]>
Az elmúlt héten országos átlagban ismét nőtt a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati honlapon azt írták: a szennyvízmintákban Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten, Pécsett és Szekszárdon tapasztaltak emelkedést. Csak Zalaegerszegen regisztráltak csökkenő tendenciát.

Alacsony koncentrációt már csak Eger és Zalaegerszeg esetében mértek, azonban a budapesti északi és déli szennyvíztisztító mintájában, Székesfehérváron és Szekszárdon az átlagosnál magasabb mértékben emelkedett a koncentráció – tették hozzá.

Kiemelték: „az eredmények is megerősítik, hogy a járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában vagyunk”. Ezért fokozott figyelmet kell fordítani a már jól ismert megelőző intézkedésekre, valamint aki teheti, éljen a védőoltás lehetőségével – hangsúlyozták.

Az elmúlt napokban több szakember is felhívta a figyelmet a járványhelyzet alakulásában a szennyvízadatok fontosságára. Rusvai Miklós víruskutató a múlt héten úgy nyilatkozott, erős figyelemmel kell kísérni a szennyvízadatokat, mert azok alapján előre megbecsülhető, hogy a következő hetekben milyen tendenciára lehet számítani a járványügyi számokban.

]]>
Meghalt 84 beteg, 4326-tal nőtt a fertőzöttek száma hétfőre https://roviden.hu/2021/03/01/meghalt-84-beteg-4326-tal-nott-a-fertozottek-szama-hetfore Mon, 01 Mar 2021 08:37:52 +0000 https://roviden.hu/?p=24602 Meghalt 84, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4326 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn. A kormányzati portálon azt írták: 432 925-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 15 058-ra emelkedett, a gyógyultak száma 322 956. Az aktív fertőzöttek száma 94 911-re emelkedett. Kórházban 5679 koronavírusos beteget ápolnak, […]

A(z) „Meghalt 84 beteg, 4326-tal nőtt a fertőzöttek száma hétfőre” című cikk folytatásáért kattints ide!

]]>
Meghalt 84, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4326 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati portálon azt írták: 432 925-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 15 058-ra emelkedett, a gyógyultak száma 322 956.

Az aktív fertőzöttek száma 94 911-re emelkedett. Kórházban 5679 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 34 716-an vannak, a mintavételek száma 3 680 572-re nőtt.

]]>
Merkely: az új mutációk a középkorúak és a fiatalok között „talán még jobban terjednek” https://roviden.hu/2021/03/01/merkely-az-uj-mutaciok-a-kozepkoruak-es-a-fiatalok-kozott-talan-meg-jobban-terjednek Mon, 01 Mar 2021 08:15:59 +0000 https://roviden.hu/?p=24599 Nem kis meglepetésre arról is beszámolt, hogy a vírus súlyos megbetegedéseket okozhat.

A(z) „Merkely: az új mutációk a középkorúak és a fiatalok között „talán még jobban terjednek”” című cikk folytatásáért kattints ide!

]]>

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat

– hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió műsorában, miután közel egy éve másról sem szól az élet, mint hogy a koronavírus súlyos megbetegedéseket okozhat.

Merkely Béla arról beszélt, hogy az egészségügy érzi a harmadik hullám hatását: a Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévők száma is folyamatosan nő.

Közlése szerint ennek oka lehet több új vírusmutáció megjelenése, amelyek elsősorban a középkorúak és a fiatalok között „talán még jobban terjednek”, gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva.

Az ellátórendszer terhelődéséről úgy fogalmazott: „azért van még tartalék”, majd azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók vakcinációja miatt az ő munkaképességük és biztonságuk sokkal magasabb fokú, mint a járvány előző hullámaiban.

A rektor várakozásai szerint az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki. Mekely Béla szomorúnak nevezte, hogy a házorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg. „Minden egyes vakcina-visszautasítás erősen megnöveli a fertőzés valószínűségét” – fogalmazott.

]]>
142 embert jelentettek fel a rendőrök Gődényék vasárnapi tüntetése miatt https://roviden.hu/2021/03/01/142-embert-jelentettek-fel-a-rendorok-godenyek-vasarnapi-tuntetese-miatt Mon, 01 Mar 2021 07:47:38 +0000 https://roviden.hu/?p=24596 142 fő ellen tettek szabálysértési feljelentést, négy fő ellen pedig helyszíni bírságot szabtak ki a rendőrök Gődény Györgyék vasárnapi, a Hősök terére szervezett tüntetése után, melyen a vírusszkeptikus Gődény és követői a maszkviselés ellen és az „oltásra kényszerítés” ellen emeltek szót. Gődényék tüntetnek a Hősök terén A 11.00 órakor kezdődött tiltakozásnak a rendőrök vetettek véget. […]

A(z) „142 embert jelentettek fel a rendőrök Gődényék vasárnapi tüntetése miatt” című cikk folytatásáért kattints ide!

]]>
142 fő ellen tettek szabálysértési feljelentést, négy fő ellen pedig helyszíni bírságot szabtak ki a rendőrök Gődény Györgyék vasárnapi, a Hősök terére szervezett tüntetése után, melyen a vírusszkeptikus Gődény és követői a maszkviselés ellen és az „oltásra kényszerítés” ellen emeltek szót.

A 11.00 órakor kezdődött tiltakozásnak a rendőrök vetettek véget. Egy kisebb csoport azonban átvonult a Vajdahunyad várához és ott egy új gyűlésbe kezdett, ahol ismét intézkedtek az egyenruhások.

A rendőrség a Hősök terén tartott gyűléssel összefüggésben gyűlés szervezése és tartása miatt, a Vajdahunyad váránál tartott gyűléssel összefüggésben gyűlés tartása miatt, egy-egy fővel szemben kezdeményez közigazgatási eljárást – olvasható közleményükben.

A hatóság munkatársai két főt előállítottak, egyiküket azért, mert megtagadta személyazonosságának igazolását, a másikat pedig körözték.

]]>
Nem lesz benne a magyar oltási igazolványban, hogy a tulajdonosa melyik vakcinát kapta https://roviden.hu/2021/02/28/nem-lesz-benne-a-magyar-oltasi-igazolvanyban-hogy-a-tulajdonosa-melyik-vakcinat-kapta Sun, 28 Feb 2021 13:57:42 +0000 https://roviden.hu/?p=24595 Pedig a határátlépésnél nagy jelentősége lehet.

A(z) „Nem lesz benne a magyar oltási igazolványban, hogy a tulajdonosa melyik vakcinát kapta” című cikk folytatásáért kattints ide!

]]>
Ahogy a lélegeztetőgép-panamával sikerült egy rakás közpénz ellopni, majd a vakcina-beszerzésekkel csúcsra járatta a kormány a Brüsszel ellen hergelő propagandát, most a védettséget igazoló okmányról is az a kép rajzolódik ki, hogy csak kommunikációs blődlinek lesz jó.

Egy szombat este megjelent kormányrendeletből ugyanis az derül ki, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a dokumentumban nem fog szerepelni, hogy a tulajdonosa melyik vakcinát kapta meg. Ekképpen pedig aligha tudja ellátni a funkcióját: Lengyelország például máris közölte, hogy nem fogadja el a kínai vagy orosz vakcinát (amivel Magyarországon is bőszen oltanak) – vagy bármilyen mást, amit az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezett – az országba való beutazáshoz.

Hadházy Ákos független képviselő a Facebook-oldalán azt írta,

„még a kutyák oltását is komolyabban veszi a kormány, mint az emberekét”,

hiszen előbbiek esetében szerepel az oltási könyvben nem csak az oltás gyártmánya, hanem még a gyártási tétel sorszáma is, míg az emberek esetében a kormány valamiért még az oltóanyag típusát sem hajlandó feltüntetni.

Az első kép egy kutya oltási könyve, benne azzal a matricával, ami nem csak az oltás gyártmányát, hanem a gyártási tétel…

Posted by Hadházy Ákos on Sunday, February 28, 2021

]]>
Gődényék tüntetnek a Hősök terén https://roviden.hu/2021/02/28/godenyek-tuntetnek-a-hosok-teren Sun, 28 Feb 2021 10:35:35 +0000 https://roviden.hu/?p=24593 Gődény György járványszkeptikus bizniszkuruzsló és rajongói vasárnap délelőtt utcára vonultak Budapesten a szigorítások, „az oltásra kényszerítés” és a maszkviselés ellen tiltakozva. A Hősök terére meghirdetett rendezvényen több mint ezer ember jelent meg, majd miután a rendőrség figyelmeztette a szervezőket, hogy tilos a gyülekezés, Gödény bejelentette, hogy a tüntetésnek vége, mindenki menjen haza. Azt is mondta […]

A(z) „Gődényék tüntetnek a Hősök terén” című cikk folytatásáért kattints ide!

]]>
Gődény György járványszkeptikus bizniszkuruzsló és rajongói vasárnap délelőtt utcára vonultak Budapesten a szigorítások, „az oltásra kényszerítés” és a maszkviselés ellen tiltakozva.

A Hősök terére meghirdetett rendezvényen több mint ezer ember jelent meg, majd miután a rendőrség figyelmeztette a szervezőket, hogy tilos a gyülekezés, Gödény bejelentette, hogy a tüntetésnek vége, mindenki menjen haza. Azt is mondta ugyanakkor, hogy levelet visz a Miniszterelnökségre, amire nyolc napon belül vár választ.

]]>
Beoltották Orbán Viktort https://roviden.hu/2021/02/28/beoltottak-orban-viktort-2 Sun, 28 Feb 2021 10:27:36 +0000 https://roviden.hu/?p=24591 A kínai jutott neki, ahogy kérte, pedig korábban arról is hadovált, hogy a Pfizer „valójában egy magyar vakcina”.

A(z) „Beoltották Orbán Viktort” című cikk folytatásáért kattints ide!

]]>
„Oltva vagyok” – tájékoztatott vasárnap délelőtt Orbán Viktor a Facebook-oldalán. A poszt szerint a miniszterelnök a kínai vakcinát kapta.

COVID 2/110. Oltva vagyok // Vaccinated ✅

Posted by Orbán Viktor on Sunday, February 28, 2021

Januárban egyébként a rádióinterjújában már elmondta, hogy a kínai oltóanyagra pályázik, mert „abban bízik a legjobban”, noha pár héttel korábban még Karikó Katalin kutatóbiológus magyar származásába belecsimpaszkodva a Pfizer-féle vakcinát sztárolta, mondván, „az valójában egy magyar vakcina”.

COVID 2/110. Oltva vagyok // Vaccinated ✅

Posted by Orbán Viktor on Sunday, February 28, 2021

Orbán Viktor a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ oltópontján kapta meg az oltást.

Müller Cecília szólt rá Orbánra

Müller Cecília országos tisztifőorvos szombaton az MTI-nek azt mondta, hogy az oltást külön javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek is. Fontosnak nevezte, hogy a kormányfő példát mutasson a lakosságnak, így minél többen éljenek az oltás felvételének lehetőségével, érkezzenek azok bárhonnan is. Emellett a kormány és az operatív törzs tagjainak beoltását is fontosnak tartja. Az oltások ugyanis reményt adnak arra, hogy kevés áldozattal záruljon a harmadik hullám, és véget érjen a pandémia – magyarázta.

Pénteken Áder János is megkapta a Sinopharm-vakcinát. Az államfő az oltás után nyilatkozva arra kérte minden honfitársát, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra minél hamarabb. Aki pedig lehetőséget kap, hogy bármilyen, a magyar hatóságok, a magyar szakemberek által jóváhagyott vakcinával megkapja az első, majd a második oltását, azt tegye meg.

]]>
Ismét 500 fölött, meredeken emelkedik a lélegeztetőgépen lévők száma https://roviden.hu/2021/02/28/ismet-500-folott-meredeken-emelkedik-a-lelegeztetogepen-levok-szama Sun, 28 Feb 2021 09:50:24 +0000 https://roviden.hu/?p=24589 Meghalt 72 beteg, 4469-cel nőtt a fertőzöttek száma vasárnapra.

A(z) „Ismét 500 fölött, meredeken emelkedik a lélegeztetőgépen lévők száma” című cikk folytatásáért kattints ide!

]]>
Meghalt 72, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4469 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.

A kormányzati portálon azt írták: 428 599-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 14 974-re emelkedett, a gyógyultak száma 321 128. Az aktív fertőzöttek száma 92 497. Kórházban 5482 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 524-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 33 353-en vannak, a mintavételek száma 3 660 342-re nőtt.

Szombaton még 482-en szorultak gépi lélegeztetésre, egy nappal korábban pedig 451 volt a számuk.

Utoljára december 22-én járt 500 fölött a lélegeztetőgépen lévők száma.

A kormányzati portálon azt is írták, eddig 677 682 fő kapott oltást, közülük 249 499 fő már a második oltását is megkapta.

]]>
A koronavírus megváltoztatta a vásárlói szokásokat https://roviden.hu/2021/02/28/a-koronavirus-megvaltoztatta-a-vasarloi-szokasokat Sun, 28 Feb 2021 08:30:40 +0000 https://roviden.hu/?p=24588 A vírushelyzet legnagyobb vesztese a szolgáltatási szektor; mindenben visszaesés volt.

A(z) „A koronavírus megváltoztatta a vásárlói szokásokat” című cikk folytatásáért kattints ide!

]]>

A koronavírus hatására megváltoztak a vásárlói szokások, illetve módosult a fogyasztói kosár összetétele is

– állapította meg egy kutatás, amelyet Garai-Fodor Mónika, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja és Csiszárik-Kocsir Ágnes, a kar kutatási dékánhelyettese végzett.

Összefoglalójukból kiderül: a vírushelyzet legnagyobb vesztese a szolgáltatási szektor; nem volt olyan szolgáltatástípus, amelynél ne tapasztalták volna az igénybevétel visszaesését.

Legnagyobb mértékben a nagyobb ruházati üzletek, a kisebb élelmiszerboltok, valamint a nagy bevásárló központok és az éttermek látogatottsága esett vissza a járvány hatására.

A kutatás eredményei szerint a megkérdezettek fogyasztói kosarában a tartós élelmiszerek és az egészségmegőrző készítmények aránya nőtt a legnagyobb mértékben a koronavírus járvány hatására.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az egyes generációk vásárlási aktivitása jelentősen különbözik.

A legerősebb fogyasztói aktivitást a Z generáció mutatta a járvány idején, a 18-25 év közöttiek tagjaiból került ki a nagy bevásárlóközpontok, a kisebb élelmiszerüzletek és főként az éttermek látogatóinak többsége a vírushelyzet idején – ismertették. A ruházati és tartós fogyasztási cikkek, valamint a művelődés és szórakozás kategóriájában az Y generáció tagjai (26-35 év) képviselték a legnagyobb fogyasztói bázist. A gyógyszereknél az idősebb, 56-65 év közötti válaszadók fogyasztása volt mintaátlagot meghaladó mértékű – tették hozzá.

Az eredmények alapján a szolgáltatási szektor legfőbb vásárlói köre az X generáció (36-45 év) lett a járvány idején. Ezen korcsoport tagjai mutatták a legnagyobb vásárlóerőt, mind a szépészeti szolgáltatások, utazási irodák, biztosító társaságok, cukrászdák és műszaki üzletek esetében is – jelezték.

A kutatók 6804 kérdőívet dolgoztak fel, a felmérés online módon zajlott.

]]>