Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Belföld

Rejtélyes kijelentést tett Gulyás Gergely, amikor Magyar Péterről faggatták

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Orbán „gyűlöletkeltő” szavai miatt az ombudsmanhoz fordult nyolc szervezet

Orbán Viktor miniszterelnök (b) Indonéziában, a CDI bizottsági ülésén, Yogyakartában 2020. január 23-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) Indonéziában, a CDI bizottsági ülésén, Yogyakartában 2020. január 23-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Közleményt adott ki csütörtökön a Társaság a Szabadságjogokért annak kapcsán, hogy az ombudsmanhoz fordult nyolc civil szervezet, mert véleményük szerint a Dúró Dóra által ledarált, ezáltal toplistássá tett „Meseország Mindenkié” című könyv körül kirobbant vita homofób állami gyűlöletkeltéssé alakult.

Mint írják, és amint azt eddig is tudni lehetett: a 2020 szeptemberében megjelent mesekönyv különböző sérülékeny társadalmi csoportokat mutat be mesefigurákon keresztül gyerekek számára. A kiadványban semmiféle szexuális tartalom nincs, nem buzdít senkit arra, hogy váljon homoszexuálissá vagy más marginalizált csoport tagjává, egyszerűen megmutatja, hogy ilyen emberek is léteznek.

Orbán Viktor miniszterelnök mégis úgy fogalmazott október 4-i rádiónyilatkozatában, hogy „Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország” mindaddig, amíg „békén hagyják a gyerekeinket”

– idézik fel a közleményt aláíró szervezetek. Ezzel meglátásuk szerint a kormányfő megerősíti azon, a társadalom többségében meglévő sztereotípiákat, miszerint veszélyezteti a gyermek egészséges fejlődését, ha tudomást szerez arról, hogy vannak a többségtől eltérő orientáltságú emberek.

Leszögezték, annak hangoztatásával pedig, hogy „Magyarország türelmes a homoszexuálisokkal szemben”, a libernyákozást a közbeszéd homlokterébe emelő miniszterelnök az LMBTQI embereket kirekesztette a nemzetből.

Emlékeztetnek, az ombudsman törvénybe foglalt feladata, hogy kiálljon a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogaiért. Ezért az aláíró civil szervezetek arra kérték a biztost, hogy emelje fel szavát a miniszterelnök homofób nyilatkozatával szemben és nyilvánítsa ki, hogy

egy demokratikus, a kisebbségek egyenlő emberi méltóságát tiszteletben tartó jogállamban nincs helye a kormányzati gyűlöletkeltésnek.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a rendőrség az október 4-én, az Átrium Színházban megtartott meseolvasás alkalmával nem védte meg a gyermeki jogokat és a szülők nevelési szabadságát a rendezvény ellehetetlenítését célzó, agresszív, szélsőséges tüntetéssel szemben, emiatt az eredeti tervekkel ellentétben nem tudtak részt venni szülők és gyermekeik a programon.

Továbbá jelezték, hogy alapjogot sért, ha egyes polgármesterek – így a csepeli és a mezőkövesdi – betiltják a könyv használat településük óvodáiban. Erre formailag sincs joguk, de a tiltással a tanulás és tanítás Alaptörvénybe foglalt szabadságát is korlátozzák – írták.

Mindezek miatt arra kérték a biztost, hogy vizsgálja ki a történteket és tegyen ajánlásokat a jogsértő hatalmi szervek felé az újabb jogsértések megakadályozása érdekében.

Az aláíró szervezetek:

  • Amnesty International Magyarország
  • Budapest Pride
  • Labrisz Leszbikus Egyesület
  • Háttér Társaság
  • Magyar Helsinki Bizottság
  • Magyar LMBT Szövetség
  • Társaság a Szabadságjogokért
  • Utcajogász Egyesület