Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Lefaszozta a fideszes alpolgármestert, három év próbára bocsátást szabott ki rá a bíróság

Papír van róla, hogy Radnóti Ákos első fokon nem fasz.

Radnóti Ákos, Győr kormánypárti alpolgármestere, a Fidesz-KDNP győri frakcióvezetője.
Radnóti Ákos, Győr kormánypárti alpolgármestere, a Fidesz-KDNP győri frakcióvezetője. Fotó: Facebook/Radnóti Ákos

Első fokon három év próbára bocsátott a bíróság azt a férfit, aki egy Facebook-kommentben fasznak nevezte Radnóti Ákost, Győr kormánypárti alpolgármesterét, a Fidesz-KDNP győri frakcióvezetőjét, mire az feljelentette.

A Társaság a Szabadságjogokért csütörtöki blogbejegyzésében azt írta, az egész ügy onnan indult, hogy B. Zoltán ismerőse még a kampány idején megosztott egy blogposztot, melyben a szexbotrányba keveredett és megbukott Borkai Zsoltot, illetve az alpolgármestert, Radnóti Ákost kritizálták. B. Zoltán ehhez kommentelte oda ismerősének, hogy

„hagyd, ne foglalkozz vele, ez egy fasz”.

Nem tudott megbocsátani

A történet azonban nem állt meg itt: Radnóti Ákos ügyvédje, a Borkai-videóban „közreműködő” dr. Rákosfalvy Zoltán feljelentést tett az alpolgármester képviseletében, Zoltánt pedig tanúként hallgatták ki a rendőrségen.

„Azt se tudtam, sírjak vagy nevessek, amikor megtudtam, miről van szó. Mondtam a rendőrnőnek, hogy nem értem, mit keresek itt egyáltalán. Megkérdezte, hogy azt a hozzászólást én írtam oda? Erre azt válaszoltam, hogy igen, én – ott van mellette a fejem, most mit vitatkozzak? De ha tudom, hogy emiatt én vádlott leszek, akkor nem mondok semmit”

– mesélte a TASZ-nak a férfi, aki ezután komoly idézést is kapott, hogy jelenjen meg a szombathelyi bíróságon, ahová azért került az ügy, mert a győri járásbíróság elfogultságot jelentett. Magánvádlóként az alpolgármesternek is ott kellett lennie a tárgyaláson, és nem csak Zoltánén, mert elmondása szerint aznap még Radnóti három másik hasonló ügyét is tárgyalták ugyanott.

Először békéltető tárgyalásra került sor, ahol Zoltán hajlandó lett volna bocsánatot kérni a fideszestől, amiért nem vette észre, hogy nyilvános bejegyzéshez szólt hozzá, de Radnóti Ákos ezt nem fogadta el. Zoltán ezt követően fordult a TASZ-hoz segítségért.

A jogvédő szervezet ügyvédje az elsőfokú tárgyaláson azzal érvelt, az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatával összhangban, hogy a közügyek megvitatásának határát akkor lépi át valaki, ha véleménynyilvánítása az emberi természet legbelsőbb köreibe hatol, öncélúan támadva a személyiség és az identitás lényegét alkotó vonásokat. Úgy látja, ebben az esetben nem igazolható, hogy ilyesmi történt volna, egy trágár, de kritikus megjegyzést kapott az alpolgármester, annak közhatalom-gyakorlói tevékenységét célozva.

A bíró azonban másképp látta, és három év próbára bocsátotta Zoltánt.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a TASZ bízik abban, hogy másodfokon felmentik a kommentelőt.

Öltönyben, szentelő pappal ültet fát

„Egyszerűen nem hiszem el, hogy Radnóti Ákos az én ismerősöm oldalán a kommenteket nézegeti. Nincs jobb dolga, minthogy ilyen pitiáner szar dolgokkal foglalkozzon? Azt is mondta, hogy ő egy csomó ilyen eset fölött szemet hunyt! Mindjárt sírok, ilyen isteni nagyságokban van ő, hogy megbocsájthatna nekem, mint halandónak? Nekem attól még nem lesz nagy ember valaki, hogy öltönyben, szentelő pappal, nyolc fényképezőgéppel elültet egy fát. Én is ültetek fát gumicsizmában, csak engem közben nem látnak. Meg lehajolok a hajléktalanhoz, aki télen a fagyban összeesett és nem posztolom, hogy ott vagyok és segítek”

– idézi a TASZ cikke a megrángatott B. Zoltánt, aki elmondása szerint most már különösen figyel arra, hogy amit kommentel, az ne legyen nyilvános, csak az ismerősei olvashassák. De ez pont azt korlátozza szerinte, hogy másokhoz is eljusson az információ.

„Én nem csak a magam igazáért küzdök most. Van egy kétéves kislányom és nem szeretném, hogy ilyen világban éljen, hogy ne mondhassa ki a véleményét és ne beszélhessen nyugodtan”

– mondta Zoltán.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten