Fővárosi Törvényszék: jogszerűtlen volt kitiltani a sajtót a kórházakból

Az Emmi gáncsolta a COVID-helyzetről való hiteles tájékoztatást, a Telex és a TASZ bíróságra vitte az ügyet.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Jogtalanul utasította ki a sajtót az Emberi Erőforrások Minisztériuma a koronavírus-járvány idején a kórházakból – írja a Telex a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletére hivatkozva.

Az ügy előzménye, hogy a lap több mint félszáz alkalommal kért fotózási engedélyt egy tucatnyi intézménytől, de sehová sem engedték be őket. Válaszukban vagy az Emmi felé irányították az orgánumot, vagy helyből elutasították a kérést, mondván, a minisztérium döntése alapján csak a közmédia mehet be.

A Telex ezért 2021 márciusában közel 30 szerkesztőséggel közösen nyílt levélben is kérte, hogy bemehessenek a COVID-osztályokra, oltópontokra, annak érdekében, hogy a propagandával ellentétben valós tájékoztatást kaphasson a közvélemény, szabadon nyilatkozhassanak az egészségügyi dolgozók.

A lap végül a TASZ segítségével bíróságra vitte az ügyet, ahol jogerősen kimondták: nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe.

Kapcsolódó hírek