Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Megkérdezték a magyarokat a hajléktalanságról, érdekes válaszok születtek

Az iskolázatlanok és a Fidesz-szavazók a legelutasítóbbak a hajléktalanokkal szemben.

Egy friss elmérés szerint a magyarok többsége nem ért egyet azzal, hogy október 15-től kriminalizálta a kormány a hajléktalanságot, és azzal sem, hogy minden fedél nélküli csak magának köszönheti azt, ahol tart. A válaszadók több mint fele viszont ettől még azt mondja, nem szeretne hajléktalanokat látni.

Az országosan reprezentatív közvélemény-kutatást az Index és a Závecz Research készítette közösen, annak apropóján, hogy október közepétől szabálysértés lett az életvitelszerűen közterületen való tartózkodás. A rendőrség legfrissebb számai szerint 231 helyszíni figyelmeztetésre került sor, nyolc embert pedig őrizetbe is vettek.

A felmérés az alábbi eredményeket hozta:

  • A válaszadók 70 százaléka szerint nem kell büntetni a hajléktalanságot, ennyien nem értenek egyet a hajléktalanság kriminalizálásával.
  • 55 százaléka azt mondta, kellett már valamit kezdeni a közterületen élő hajléktalanokkal, de a kormány mostani magatartása embertelen.
  • 56 százaléka nem akar hajléktalanokat látni az utcán.
  • 62 százaléka szerint mindenki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy hajléktalanná válhat, valamint vallják, hogy a hajléktalan emberek nem bűnözők, hanem elesettek, akik segítségre szorulnak.
  • Mindössze 11 százalék mondta azt, hogy a hajléktalan kizárólag maga tehet arról, hogy hajléktalan.
  • A kutatás azt is megmutatta, hogy az alapfokú végzettséggel rendelkezők és a Fidesz-szavazók a többieknél elutasítóbbak a hajléktalanokkal szemben.

A megkérdezettek a hajléktalanság megoldásaként célzott munkaprogramokat és a hajléktalanszállók fejlesztését jelölték meg. A válaszadók fejében a hajléktalanoknak a szállón van a helye, legalábbis 80% egyetértenek azzal az állítással, hogy a hajléktalanszállók nyugodt, emberhez méltó életet biztosítanak a hajléktalan embereknek.

Ez utóbbi egyébként az átlagos hajléktalan emberek véleményével erősen ellentétes. Ők elmondásuk szerint azért nem szeretnek bemenni a hajléktalanszállókra, mert rengeteg ember van ott, nincs privát szférájuk, lopnak a szállókon, és betegségeket, élősködőket kaphatnak el.