Amit a védőoltásokról tudni kell

Amit a védőoltásokról tudni kell

A védőoltások fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Vannak kötelezően beadandók és választható oltások, a kötelező oltásokon gyermekkorunkban többnyire túlesünk, a választhatók viszont opcionálisan elérhetők.

Általánosságban elmondható, hogy a védőoltásoknak sokkal enyhébb és ritkább mellékhatásuk van, mint amennyire az adott betegség – oltás nélkül – ledönthet bennünket a lábunkról. Ajánlott ezért megfontolni az oltásokat, különösen bizonyos helyzetekben.

Gyakori védőoltások

  • Influenza elleni védőoltás: Évről évre mutálódik az influenzavírus, ezért érdemes minden évben beadatni különös tekintettel azokra, akik krónikus betegségben szenvednek. Ez az év azonban a koronavírus miatt kicsit más, mint a többi, ezért javasolt mindenkinek, korra és egészségi állapotra való tekintet nélkül kérni a háromkomponensű oltást. Az influenza és koronavírus együttes megjelenése a szervezetet sokkal súlyosabban érintheti az eddigi tapasztalatok szerint. A védettség kialakulása 2-3 hét, ezért érdemes mielőbb túlesni rajta – már csak azért is, mert a koronavírus ellen még nem létezik hazánkban oltás, az influenza ellen azonban igen.
  • Pneumococcus védőoltás: Ez az oltás a cseppfertőzéssel terjedő Streptococcus pneumoniae baktérium ellen véd. A légutakat támadó baktérium a tüdőben fejti ki hatását. A tüdőgyulladás a világon a 4. vezető halálok. A baktérium az egészséges felnőtt szervezet 5-90%-ában megtalálható, és általában gyerekek terjesztik. 50 éves kor felett mindenkinek, de máj-, vese-, szívelégtelenségben küzdőknek és cukorbetegeknek is erősen ajánlott beadatni.
  • HPV oltás: Elsősorban a nemi úton terjedő Humán Papilloma Vírus okozta megbetegedések nem csak a közismert méhnyakrák okozói, hanem különböző bőrdaganatokért és hámelváltozásokért is felelősek. A szexuális élet megkezdése előtt javasolt fiatal felnőtteknek beadni, de a későbbiek folyamán is jelentőséggel bír, ugyanis fékezheti a meglévő vírusok terjedését.

Specifikus védőoltások

Ha szeretne informálódni arról, hogy milyen védőoltások javasoltak az Ön számára, foglaljon személyre szabott konzultációra időpontot, különösen akkor, ha valamilyen betegségben szenved, vagy egy távoli országba szeretne elutazni. Egyes országokba kötelező védőoltásokkal lehet csak belépni.

A kullancscsípés elleni védőoltás azoknak javasolt, akik szeretnek a természetben kirándulni, vagy munkájukból kifolyólag sokat tartózkodnak a szabadban. Az oltás a kullancs által terjesztett súlyos agyhártyagyulladás ellen véd.

Családalapítás előtt

Családalapítás előtt érdemes feltérképezni, hogy a kismama milyen fertőző betegségeken esett át. Ugyanis ha a várandósság alatt találkozik bizonyos betegségekkel először, akkor az a magzat fejlődésében rendellenességet idézhet elő. Jobb az óvatosság, a szerológiai vizsgálatok egyszerűen elvégezhetőek, és életeket menthet általa!

Kapcsolódó hírek