Bűnügy

Tragédia Dunakeszin: fejbe lőtte magát egy őr a rendőrségi kutyakiképző központban

Belföld

Felcsútra megy Magyar Péter

Baleset

Halálos hajóbaleset Verőcénél: két holttestet megtaláltak, öt embert még keresnek

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon

– szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Ez az alaptalan riogatás ugyanakkor megzavarhat egyes ügyfeleket, és alkalmas a pénzügyi stabilitásba vetett bizalom megingatására is – magyarázták.

Ezért a jegybank a KiberPajzs együttműködés keretében a nyomozó hatósághoz fordult, illetve bűncselekmény elkövetésének gyanújával haladéktalanul feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

Az MNB megerősítette: a bankbetét az egyik legbiztonságosabb megtakarítási formának számít Magyarországon. A hazai és uniós szabályok alapján a bankbetétek kifizetését nemcsak maguk a jó tőkeerővel rendelkező, stabil lábakon álló, az MNB által folyamatosan ellenőrzött, felügyelt bankok, de betétenként 100 ezer euróig (azaz jelenleg mintegy 39 millió forintig) az Országos Betétbiztosítási Alap is állja.

Az MNB honlapján elérhető ingyenes banki betét- és megtakarításkereső program szerint ma több hazai hitelintézetnél 10 százalék feletti, tehát az inflációt jócskán meghaladó kamatokat (EBKM) is elérhetnek az ügyfelek, akár néhány százezer forint lekötésével is – ajánlotta az MNB.

Az elmúlt 1-2 hónapban a hazai háztartási forint betétállomány ismételten növekedésnek indult, és megközelítette a 10 ezer milliárd forintot. Az MNB arra is felhívta a figyelmet, hogy a bankoknál emellett kedvező lehetőség, hogy a betétek mellett – értékpapírszámla megnyitásával – egy helyen további előnyös megtakarítási formákat, így például állampapírokat, befektetési jegyeket, kötvényeket és részvényeket is kínálnak.

Kapcsolódó hírek

Három hónapos csecsemőhöz riasztották a mentőket Hevesben

Az intézkedő rendőrt is meg akarta ölni a szüleit meggyilkoló férfi Újpesten

Számos hibát találtak Mészáros Lőrinc szedett-vedett bankjánál, súlyos büntetés jött az MNB-től

Rengeteg aranyat vásárolt az MNB

Megszólalt az MNB a Revolut kapcsán, Matolcsyék már megint a neobank körül ólálkodnak: kezdhetnek aggódni az ügyfelek?

Orbán Viktor megjelent a TikTokon, már el is árult néhány titkot magáról

Napok óta zuhan a forint, ismét készülhetünk a 400-410-es euróra

Orbán Viktor azon vihog a TikTok-on, hogy megbénította Budapest közlekedését a havazás

Az LMP felszólította Orbán Viktor, hogy fejezze be a tiktokozást

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!