Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Bulvár

Meghalt a hajléktalanból lett győri lottómilliomos

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon

– szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Ez az alaptalan riogatás ugyanakkor megzavarhat egyes ügyfeleket, és alkalmas a pénzügyi stabilitásba vetett bizalom megingatására is – magyarázták.

Ezért a jegybank a KiberPajzs együttműködés keretében a nyomozó hatósághoz fordult, illetve bűncselekmény elkövetésének gyanújával haladéktalanul feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

Az MNB megerősítette: a bankbetét az egyik legbiztonságosabb megtakarítási formának számít Magyarországon. A hazai és uniós szabályok alapján a bankbetétek kifizetését nemcsak maguk a jó tőkeerővel rendelkező, stabil lábakon álló, az MNB által folyamatosan ellenőrzött, felügyelt bankok, de betétenként 100 ezer euróig (azaz jelenleg mintegy 39 millió forintig) az Országos Betétbiztosítási Alap is állja.

Az MNB honlapján elérhető ingyenes banki betét- és megtakarításkereső program szerint ma több hazai hitelintézetnél 10 százalék feletti, tehát az inflációt jócskán meghaladó kamatokat (EBKM) is elérhetnek az ügyfelek, akár néhány százezer forint lekötésével is – ajánlotta az MNB.

Az elmúlt 1-2 hónapban a hazai háztartási forint betétállomány ismételten növekedésnek indult, és megközelítette a 10 ezer milliárd forintot. Az MNB arra is felhívta a figyelmet, hogy a bankoknál emellett kedvező lehetőség, hogy a betétek mellett – értékpapírszámla megnyitásával – egy helyen további előnyös megtakarítási formákat, így például állampapírokat, befektetési jegyeket, kötvényeket és részvényeket is kínálnak.

Kapcsolódó friss hírek