Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Külföld

Mi történik? Magyarországra jön a kínai elnök

Kiadták a riasztást: szerdán 6 megyét ér el a durva zivatar

Autók közlekednek a vízzel elöntött Kecskeméti úton felhőszakadás után Nagykőrösön 2021. május 17-én.
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Egy nyugat, délnyugat felől érkező ciklon egyre kiterjedtebb csapadékrendszeréből szerda éjfélig országszerte várható eső, több helyen tartós eső – írja a HungaroMet.

Azt írták, az eső mennyisége főként a Dunántúl nyugati felén, harmadán több helyen is elérheti, meghaladhatja a 20-25 mm-t, de a nyugati határ környezetében akár a 30 mm-t is. Szerda délutántól, estétől csökken majd csak a csapadékhajlam.

Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyék területére elsőfokú riasztást adtak ki zivatarveszély miatt szerdára. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat – figyelmeztetnek.

zivatar-riasztas

Forrás: met.hu

Vas és Győr-Moson-Sopron megyében szintén elsőfokú riasztás van érvényben eső miatt.

Szerdán tehát nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi felén valószínű eső, zápor, az északkeleti, keleti megyékben néhol zivatar is lehet. Az Északi-középhegységet kivéve többfelé megerősödik a nyugatias szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul.

Csütörtökön a legtöbb helyen éjszaka már csökken a felhőzet, napközben gomolyfelhő-képződés várható általában sok napsütéssel, de kisebb körzetekben felhős maradhat az ég. Elszórtan zápor kialakulhat. Az északnyugati szél többfelé megélénkül. A minimum-hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken gyenge fagy előfordulhat. A csúcshőmérséklet általában 12 és 17 fok között valószínű, a felhősebb tájakon lehet ennél hűvösebb.

Pénteken gomolyfelhős, napos időre számíthatunk csapadék nélkül. A délnyugatira, délire forduló szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol megerősödik. A hőmérséklet hajnalban általában 1, 6 fok között várható, de a hidegre hajlamos helyeken gyenge fagy előfordulhat. Délutánra 14, 19 fok közé melegszik fel a levegő.

Szombaton éjszaka átmenetileg többfelé megnövekszik, majd délelőtt csökken a felhőzet. Ebben az időszakban néhol zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. Délután már jobbára gomolyfelhős, csapadékmentes idő ígérkezik. A déli, délkeleti szél több helyen megerősödik.

A hajnali 2, 8 fokról délutánra 17, 22 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap napos idő várható kevés felhővel, csapadék nélkül. A délkeleti, déli szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 5 és 12, délután 21 és 26 fok között valószínű a HungaroMet előrejelzése szerint.

Kapcsolódó friss hírek