Felfüggesztette a DK állami támogatását a Számvevőszék

Az Állami Számvevőszék felfüggesztette a Demokratikus Koalíció költségvetési támogatását mindaddig, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását és azt dokumentumokkal nem igazolja – jelentette be a számvevőszék főtitkára csütörtökön, online sajtótájékoztatón.

Holman Magdolna az ellenzéki párt 2017-2018. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről szólva azt mondta,

a DK nem igazolta az időszakról közzétett adatok valódiságát: pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette.

Hangsúlyozta, a számvevőszék tájékoztatta a DK elnökét, milyen dokumentumokkal kell igazolnia a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását, amennyiben a DK ennek eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését.

Az irodatűzben veszhetett oda a könyvelés

Emlékezetes, 2018. novemberében hatalmas tűz ütött ki a DK-nak is helyet adó Teréz körúti irodaházban, gyakorlatilag mindent elpusztítva – beszámolók alapján a párt könyvelése sem élte túl a lángokat. Ez azonban nem hatotta meg az ÁSZ-t, olyan papírokat kértek, amelyek a DK szerint elégtek.

A 24.hu-nak Sebián-Petrovszki László pártigazgató idén áprilisban arról beszélt, a számvevőszék olyan papírok eredeti példányait is követelte rajtuk, melyek megsemmisültek ugyan az irodatűzben, de a másolatok többnyire megvannak az ÁSZ-nál.

A DK közérdekű adatigényléssel is próbálta meg-, illetve visszaszerezni a korábban a Számvevőszék rendelkezésére bocsátott számlamásolatokat, az ÁSZ viszont ekkor sem volt együttműködő.

Kapcsolódó hírek