Belföld

Pánik a Karmelitában, vasárnap egész nap üléseztek Rogánék

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Megszavazta az ukrán parlament a hadiállapot bevezetését

RövidenRöviden

Megszavazta az ukrán parlament hétfő este a hadiállapot bevezetését azzal a változtatással, hogy nem az egész országban, hanem csak tíz megyében vezetik be.

Az előterjesztést 276 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban.

Petro Porosenko a plenáris ülésen felszólalva elmondta, hogy megváltoztatta az előterjesztését, és nem az egész országban indítványozza bevezetni a hadiállapotot, hanem csak az Oroszországgal és a Moldovához tartozó, Ukrajna által el nem ismert szakadár Dnyeszter Menti Köztársasággal határos, valamint a Fekete és az Azovi-tengerpart mentén fekvő megyékben vezetik be.

Ezek a következő megyék: Odessza, Mikolajiv, Herszon, Zaporizzsja, Luhanszk, Donyeck, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Vinnicja. Eszerint a fővárosban, Kijevben nem vezetnek be hadiállapotot.

A hadiállapot – amely az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája, nem jelent tényleges háborús állapotot – az elnöki rendelet alapján november 28-án helyi idő szerint reggel 9 órától lép életbe és harminc napig, azaz december 27-ig tart.

Az elnök leszögezte, hogy az állampolgárok jogait a vezetés csakis orosz beavatkozás esetén fogja korlátozni.

Porosenko a nap folyamán korábban beleegyezett abba a módosításba, hogy 60-ról 30 napra csökkentse a hadiállapot időtartamát. Ezt annak érdekében tette, hogy a hadiállapot ne csússzon bele az elnökválasztási kampány időszakába, amely a választás előtt három hónappal kezdődik.

A parlament ezután 298 támogató szavazattal elfogadott egy határozatot, amely kimondja, hogy az elnökválasztást 2019. március 31-ra, vasárnapra írják ki. Az előterjesztést Andrij Parubij házelnök nyújtotta be – mint elmondta – azért, hogy eloszlasson minden kételyt az elnökválasztás megtartása körül.

Karácsony Gergely: „Putyin egyik legfontosabb tanítványa” Budapestet fojtogatja

Szijjártó Péter elmagyarázta, hogy miért győzött mégis Orbán Viktor Brüsszelben

Meghátrált Orbán, az oroszpárti magyar kormányfő is megszavazta Ukrajna 50 milliárd eurós segélycsomagját

Menczer Tamás úgy tudja, egész Brüsszel Orbán Viktor elhallgattatásán dolgozik

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Irán dróntámadást indított Izrael ellen