Baleset

Nagy baleset az M7-esen, lezárták a pálya Budapest felé vezető oldalát

Külföld

Itt a vége: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Baleset

Meghalt egy vétlen autós utasa az M3-ason Mezőkeresztesnél

Zelenszkij súlyos bejelentést tett: Oroszország újabb offenzívára készül Ukrajna ellen

Az ukrán elnök szerint Oroszország további csapatokat von össze a határnál Harkiv közelében.

zelenszkij
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: Twitter/Volodimir Zelenszkij

Oroszország újabb csapatokat von Ukrajna határához, Harkivtól 90 kilométerre

– figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a világ vezetőihez intézett videoüzenetében.

„Oroszország az egyetlen forrása az agressziónak, és folyamatosan igyekszik kiterjeszteni a háborút. Épp most védjük magunkat innen hatvan kilométerre egy újabb orosz offenzívakísérlettől. Oroszország támadóműveletekre készül és innen kilencven kilométerre újabb csapatok gyülekeznek határunknál. Aki mindezt megteszi, az nem akar békét” – jelentette ki Zelenszkij Harkiv városában felvett üzenetében.

Kifejezte kétségét afelől, hogy Oroszország kész a párbeszédre a békéről. „Ukrajnának van a világon a legnagyobb tapasztalata arról, milyen megtévesztést alkalmaz Oroszország a tárgyalásokon. Oroszország megtévesztéssel fedezte a háború előkészítését is” – emlékeztetett az államfő.

Zelenszkij kijelentette: „Oroszországot olyan emberek vezetik, akik normává akarják tenni az emberéletek, a városok és falvak elpusztítását, a népek megosztását és az államhatárok háború általi eltörlését. Nincs olyan nemzet, amelyik csak a saját erőfeszítéseivel tudna megállítani egy ilyen háborút. Szükségünk van a világ vezetőinek részvételére”.

Az ukrán elnök felkérte Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy vegyenek részt a június 15-én kezdődő svájci békecsúcson. Egyúttal jelezte, hogy eddig már több mint 80 ország erősítette meg részvételét az értekezleten.

Válogatás nélküli pusztítás Harkivban

Zelenszkij emlékeztette a világ vezetőit arra, hogy Harkiv városában jelenleg is több mint egymillió ember él, és Oroszország harmadik éve napi szinten bombázza és lövi ezt a várost, főként Sz-300-as rakétákkal, amelyek amúgy légvédelmi eszközök, Moszkva viszont földi célpontok ellen, „válogatás nélküli pusztításra” használja őket.

Az államfő felmutatott egy megégett könyvet a napokban orosz rakétákkal romba döntött harkivi nyomdából, és kijelentette: „ezért van szükség globális erőfeszítésekre, egy békecsúcsra olyan vezetők részvételével, akiket Oroszország nem tud megtéveszteni. Egy csúcstalálkozóra, amely megmutatja, hogy a világon ki akarja valójában befejezni a háborút, és nem csak tűzszünetet hirdetni, amelyet minden bizonnyal megsértenek az orosz rakéták és tüzérség, ahogy ez már több tucatszor megtörtént”.

Az ukrán légierő beszámolója szerint vasárnapra virradóra Oroszország 14 rakétával és több mint harminc drónnal támadta Ukrajnát, ebből 12 rakétát és 31 Sahid csapásmérő drónt sikerült a légvédelemnek megsemmisítenie.

Ez is érdekelhet:
Menczer Tamás begőzölt: követeli, hogy háborús plakáttal riogassák az iskolába érkező gyerekeket

Kapcsolódó hírek

Egy héten belül már a második postás halt meg munka közben

Drogot is árultak a szegedi dj-k, lekapcsolták őket

Heteken belül brutális energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon

Kihagyták Magyarországot a legújabb EU-s szankciós döntésből, Szijjártó vérig sértődött

Orbán Viktor szerint a tragikus kijevi rakétatámadás is őt igazolja

Őrjöng az ukránok lépése miatt az oroszpárti fideszes: „Arra készülhet mindenki, hogy Magyarország nem hagyja magát”

Orbán Viktor összefutott Zelenszkijjel az EU-csúcson, kezet is ráztak

Ukrajna is berágott a Moszkvában bóklászó Orbánra

Mi történik? Orbán Viktor titokban Kijevbe utazott