Baleset

Mi történt? Holttestet találtak túrázók a Börzsönyben

Belföld

Visszavonul a népszerű fideszes, nem indul a kerületi polgármesteri címért

Belföld

Magyar Péter: nem jött be a megafonos lejáratás, „készülnek a hamisított rendőri jelentések”

Módosul a civiltörvény, a CÖF-elnök vezette tanács is felel a pénzosztásért

Harta ViktorHarta Viktor

Módosítja a kormány a civiltörvényt, a szervezetek az elfogadott adományok összegének 10 százalékára pályázhatnának. A helyzet pikantériája, hogy a pénzek elosztásáért öt kollégium mellett a CÖF-elnök Csizmadia László által vezetett Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsa felel.

A civiltörvény módosításáról az ATV cikkezett vasárnap. Ennek eredményeként a jövőben a kormány a duplájára, 10 százalékra emelné a civil szervezetek által gyűjtött adományok után járó normatív támogatást a korábbi 5 százalék helyett. A módosítás nem igényel a tervek szerint költségvetési többletforrást, a meglévőket osztják el majd hatékonyabban a tervek szerint.

Az ATV megjegyzi, a pénzek elosztásáért a Nemzeti Együttműködési Alap, a testület kilenc fős Tanácsa, valamint 5 kollégium felelős. A Tanácsban kilenc tagból hármat a területet felügyelő miniszter delegál, hármat választás útján a civil szervezetek, hármat pedig a Tanács esetében az Országgyűlés kormánypárti többségű illetékes szakbizottsága, a testület elnökét a miniszter nevezi ki.

És ami a legizgalmasabb: a Tanács elnöke a megalakulásakor a kormány mellett lelkesen békemenetelő CÖF elnöke, Csizmadia László.

A módosítással a kormány felhatalmazást kap, hogy rendeletet alkosson a nem költségvetési pénzekkel kapcsolatos kollégiumi döntési eljárási szabályokról, azaz a pénzosztási döntésekről – áll a cikkben. Szintén rendelettel szabályozhatná a kormány a Nemzeti Együttműködési Alap kezelő szervének „a jogutódlása esetén felmerülő, átadás-átvételi eljárását” is.

A javaslat indoklásában az ATV szerint pontosítja a határon túli civil szervezetek definícióját is, a „más állam területén, annak jogszabályai alapján működő” civil szervezet meghatározással szeretnék kiküszöbölni a nem egyértelműen értelmezhető alapítvány és egyesület fogalmakat.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Márki-Zayék feljelentették a Fidesz öregemberciviljeit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt

„Helló, Röfi!” – Megidézte Orbán Viktort a kormánybiztos

Karácsony Gergely: „Putyin egyik legfontosabb tanítványa” Budapestet fojtogatja

Brutális összeget költött a CÖF az értelmetlen „háborúpárti” lejáratókampányára

Nagy bejelentést tett a Lidl, ez a dolgozókat és a vásárlókat is érinti

A CÖF Bécsben próbálta kioktatni az ottani magyarokat arról, hogy miért rossz a Nyugat