Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Dőlnek a csontvázak? Nyomoznak a CÖF plakátkampányos cége ügyében

Dőlnek a csontvázak? Nyomoznak a CÖF plakátkampányos cége ügyében
Fotó: Facebook/Eötvös Károly Közpolitikai Intézet

Költségvetési csalás bűntette miatt rendelt el nyomozást a NAV Bűnügyi Főigazgatósát Központi Nyomozó Főosztálya a CÖF-CÖKA plakátkampányos cége ügyében – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnesnek adott válaszából.

A 24.hu cikke azt írja, a Kövess minket 2022 Kft.-ről van szó, ami több mint 1 milliárd forintot vert el 2023 nyarán az ellenzék gyalázására. Tette ezt úgy, hogy alapításának évében, 2021-ben 121, míg 2022-ben 177 millió forint vesztesége volt. Emiatt Vadai anno kérdést nyújtott be Polthoz, aki ezt feljelentésként értékelte, és azt megküldte kivizsgálásra a Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságának.

Miután a napokban ismét elárasztották az országot a cég plakátjai, a DK-s képviselő ismét felkérdezte a legfőbb ügyészt. Vadai ezúttal arra lett volna kíváncsi, hogy a korábbi kampány ügyében a feljelentés alapján mikor, milyen hatóság, milyen jogszabályi rendelkezés szerint, milyen jogalapra hivatkozva, tartalmilag milyen érdemi döntést hozott.

Polt válaszul elárulta, hogy a NAV Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya költségvetési csalás bűntette miatt rendelte el a nyomozást még tavaly októberben.

A legfőbb ügyész emlékeztetett arra, hogy a törvény szerint a vádhatóság az irányítási jogot csak a vizsgálati szakban, a gyanúsítotti kihallgatás után veheti át.

Mivel a felderítési szakban a legfőbb ügyész sem árulhatott el többet, így nem tudni, hogy az ügyben konkrétan milyen nyomozási cselekmények, bizonyítási eljárási aktusok, fejlemények, vizsgálatok, elemzések történtek, illetve vizsgálják-e az egyelőre ismeretlen költségű új kampány finanszírozását.

Kapcsolódó friss hírek