Baleset

Agyonlőtte magát egy középiskolás Nagyatádon

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Kásler: sosem hangzott el olyan, hogy kórházi ágyakat kell kiüríteni

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 11-én.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 11-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Csúsztatásnak nevezte Kásler Miklós azt, hogy koronavírus elleni védekezés jegyében ki kellett üríteni kórházi ágyakat, az emberierőforrás-miniszter a kormánypárti Demokratának adott interjújában azt állítja, sosem hangzott el ilyen utasítás – a kezelés és az intenzív ellátás bővítésének a feltételeit kellett biztosítaniuk.

Az interjút szemléző 24.hu azt írja, Kásler a kórházi ágyak felszabadítása kapcsán arról beszélt: a legrosszabbra kellett készülni, nem felemelt karokkal várták a vírus tombolását. Az ágyfelszabadítás során hazaküldött betegekért az orvosokat teszi felelőssé, mondván, az ilyen döntés kizárólag a saját szakmai és emberi felelősségük, a járványtól függetlenül.

„Nem a minisztérium döntött a betegek kezeléséről, hanem a szakmai kollégium, amelynek 62 tagozata van, mert ennyi orvosi szakmát tartunk nyilván. E grémiumok dolgozták ki azokat az ajánlásokat, amelyek alapján el tudta dönteni az orvostársadalom, melyik betegség kezelését lehet átmenetileg elhalasztani, és melyikét nem. (…) Az orvostársadalom döntő többsége hősiesen helytáll, köszönet érte. De vannak közöttünk olyanok, akik nem szimpatizálnak a kormánnyal, és ha módjuk van rá, annak hangot is adnak, akár anonim módon, az ellenzéki pártokon és a sajtón keresztül”

– kente el a kritikákat Kásler Miklós. Azt is tudni véli, csak azért támadja az ellenzék, mert bármi áron meg akarják buktatni a kormányt, ezért hol az egyik, hol a másik minisztert gyalázzák.

„Kedvükre való engem támadni, mert megvallottan keresztény és nemzeti elkötelezettségű vagyok. Olyan személyek gyilkosoznak le, akiket vagy akik családtagjait gyógyítottam az onkológián. Ez szellemi alvilág, nem foglalkozom vele”

– válaszolta. Kásler szerinte nem kellene lemondania, sőt, utalást sem tapasztalt annak kapcsán, hogy Orbán Viktor esetleg neheztelne rá. Kitért az általa elküldött kórházigazgatókra is, rólak azt mondta, olyan hibákat vétettek, hogy nem volt mérlegelési lehetőség.