Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Kásler furcsa utasítást küldött a kórházak intenzív osztályainak

Egy szakorvosra mostantól húsz beteg jut majd.

Kásler furcsa utasítást küldött a kórházak intenzív osztályainak
Fotó: Facebook/Kásler Miklós

„A szakmai normáktól távol álló minimumfeltételeket” írt elő a kórházi intenzív osztályokon Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere – írja a Népszava annak kapcsán, hogy tegnap megkapták az az egészségügyi intézmények az ellátórendszer működésére vonatkozó legújabb miniszteri utasítást, amely hétfőtől lép életbe.

Kásler a levelében úgy fogalmaz:

„Veszélyhelyzetben, átlagosan húsz ágyas ellátóegység esetén, az osztálynak a folyamatos ellátás biztosításához, műszakonként legalább egy szakorvos, egy orvos és öt ápoló jelenlétét szükséges biztosítania.”

A Népszava emlékeztet: a harmadik hullám alatt egy szakértőtől megtudták, hogy a szakmai normák szerint egy orvos egyszerre legfeljebb négy beteget képes megfelelően ellátni intenzív osztályon. Egy beteg mellett pedig legalább egy szakápolónak kell lennie, de a mozgatásához akár négy főre is szükség lehet.

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos is hasonló véleményen van, a lapnak azt nyilatkozta, hogy az intenzív osztályon műszakonként és ágyanként kellene egy nővér.

Az utasítás egyébként kitér arra is, hogy ha nincs elég szakember a betegek ellátásra, erről azonnal tájékoztatni kell a területi irányító intézményen keresztül az Országos Kórházi Főigazgatóságot, hogy annak munkatársai intézkedjenek a szükséges átvezénylésekről.