Koppanhatnak Orbánék, az Európai Bizottság szigorítaná az uniós pénzek felhasználását

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna első hivatalos mérkőzése után 2014. április 21-én.
Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna első hivatalos mérkőzése után 2014. április 21-én. Fotó: MTI/Beliczay László

Az Európai Bizottság nem tűri el az uniós pénzek helytelen felhasználását és a támogatásokkal elkövetett csalásokat, a korábbinál szigorúbban kíván fellépni az ilyen esetek elkövetőivel szemben

– jelentette ki Johannes Hahn, a költségvetési és igazgatási ügyekért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének az uniós támogatások felhasználásával foglalkozó vitáján kedden.

Az uniós biztos kijelentette, az uniós költségvetésből származó pénzeket meg kell védeni, amelyhez szigorúbb nemzeti és uniós auditrendszerekre, illetve a meglévő eszközök hatékonyabb használatára van szükség.

Aláhúzta, az uniós bizottság komolyan vesz minden olyan jelzést, amikor csalásról, vagy az uniós források helytelen felhasználásáról érkeznek bejelentések.

Fontosnak nevezte az Európai Ügyészség létrehozását, amellyel összefüggésben reményét fejezte ki, hogy működése által az unió még hatékonyabban lesz képes fellépni a bejelentett esetek kivizsgálásában.

Rendszerszintű visszaélések

Monika Hohlmeier német néppárti EP-képviselő, az EP költségvetés-ellenőrzési bizottságának (CONT) jelentéstevője arra hívta fel a figyelmet, hogy

vannak olyan tagországok, amelyek rendszerszerűen biztosítják annak lehetőségét, hogy a mezőgazdasági támogatások és a kohéziós alapok területein visszaéléseket követhessenek el.

A pénzt oda kell juttatni, ahol arra szükség van, és nem „az oligarchák zsebét dagasztani”. A nem rendeltetésszerűen felhasznált uniós támogatásokat gazdákat védő mechanizmusok által vissza kell fizettetni – szögezte le.

Deutsch: Gyurcsány a hibás

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az MTI-nek arról beszélt, a keddi vita nem a korrupciós jelenségek felszámolására fókuszált, hanem arra, hogy újabb, az állítólagos korrupcióval összefüggő politika vádakat fogalmazhassanak meg a vitát kezdeményezők.

„A baloldali, liberális politikai erők részéről a politikai vádaskodás divatjelenséggé vált, a velük politikai vitában álló szereplőket, más európai pártok képviselőit, a fősodortól eltérő tagállamokat a korrupció minden alapot nélkülöző vádjával illetik” – magyarázta.

Deustch megjegyezte, az Európai Bizottságtól egy olyan magyar családi vállalkozás kap sokszázezer eurós megbízást, amelynek férj tagja, Gyurcsány Ferenc a magyar országgyűlésben ellenzéki frakcióvezető, felesége, Dobrev Klára pedig európai parlamenti képviselő, az EP egyik alelnöke. „Ez súlyos politikai összeférhetetlenség, amelyet fel kell számolni” – jutott eszébe a korrupcióról.

Kapcsolódó hírek