Rekordarányú uniós pénzt kéretne vissza Magyarországtól az OLAF

A 28 EU-tagállam közül Magyarországtól kellene visszakérni a legnagyobb arányú uniós forrást – derült ki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) kedden publikált jelentéséből.

Az Euronews cikke szerint az OLAF a 2014-2018 közötti kohéziós alapok elköltését vizsgálta, az időszakot illetően 277 esetben zártak le nyomozást javaslattal, ezek közül 66 román és 52 magyar eset. Az OLAF szerint a magyar eseteknél a támogatások 3,84 százalékára vonatkozóan tettek pénzügyi javaslatot, ami a gyakorlatban általában visszafizetést jelent,

ennél nincs magasabb arány az EU-ban.

Ernesto Bianchi, az OLAF vizsgálatokért felelős igazgatója azt mondta, az ajánlások egy részét képezi a visszafizetés, amit az Európai Bizottság kérhet, ha úgy dönt. Ugyanakkor átcsoportosítást is jelenthet ez, amennyiben a kérdéses tagállam kormánya úgy dönt, hogy költségvetési forrásokat tesz be az EU-s források helyett.

Az Euronews megjegyzi, az uniós csalás elleni hivatal 2018 elején nyilvánosságra hozott jelentésében az állt,

az Orbán-vő Tiborcz István volt érdekeltségénél, az Elios Zrt. közbeszerzéseinél 35 vizsgált projektből 17 esetében szervezett csalás történt, ezért az OLAF a teljes támogatási összeg, 13 milliárd forint megvonását javasolta.

Az ügyben Magyarországon is indult nyomozás, de bűncselekmény hiányában megszűnt, a kormány pedig inkább egyszerűen nem is küldte el Brüsszelbe az Elios számláit.

Kapcsolódó hírek