Inkább lemond a kormány az Elios-projektek EU-támogatásáról, csak védjék Orbán vejét

Ha bizonyítani kell, hogy jogszerű volt a projekt, akkor inkább tartsa meg a pénzét az EU!

Inkább lemond a kormány az Elios-projektek EU-támogatásáról, csak védjék Orbán vejét
Fotó: Magyar Narancs/Németh Dániel

Több egymástól független magyar és uniós forrás egybehangzó állítása szerint a magyar kormány kiveszi az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit – írja Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője a blogján.

A politikus szerint a lépés felér egy beismeréssel, hogy

a Tiborcz István – foglalkozására nézve vő –, érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt.

Korábban az EU csalás elleni hivatala, az OLAF is aggályosnak találta azokat a közbeszerzéseket, amelyeken keresztül az Orbán Viktor veje egykori tulajdonában lévő Elios Zrt. megszedte magát a magyar települések (sötétséget hozó) „közvilágítási korszerűsítésén”.

Az ügy aztán visszakerült a magyar Nemzeti Nyomozó Irodához, de ők már hogy, hogy nem, nem találtak semmi kivetnivalót a Tiborcz-cég példátlanul pofátlan helyzetbe hozásán.

Az EU-nak azonban továbbra sem tetszik a messziről is büdös ügy, erre válaszul a magyar kormány Jávor információ szerint most úgy döntött, hogy

akkor inkább meg sem próbálják meggyőzni Brüsszelt a projekt jogszerűségéről – nem kérjük a támogatást.

Amivel persze a helyzet csak annyiban változott, hogy ebben az esetben nem az EU állta a Tiborcz-gyerek volt cégének kistafírozására szolgáló 13 milliárd forintot, hanem közvetlenül a magyar adófizetők.

Kapcsolódó hírek