Belföld

A Rábában találták meg Szentgotthárd fideszes alpolgármesterének holttestét

Külföld

Merényletet követtek el Robert Fico ellen, több lövés is eltalálhatta

Bulvár

Gálvölgyi János rosszul lett az előadás előtt, nem tudott színpadra állni

New York Times: így nyúlják le Orbán haverjai az EU-s agrártámogatásokat

New York Times: így nyúlják le Orbán haverjai az EU-s agrártámogatásokat

Az EU-s agrártámogatási rendszer súlyos hibáira mutat rá magyar nyelven megjelent tényfeltáró cikkében az amerikai The New York Times.

A magyarországi példákkal illusztrált írás azt fejtegeti, hogyan csapolják meg az oligarchák és a populisták azt az évi 65 millió dollárt, amit az EU agrártámogatás címén folyósít a tagállamoknak. A cikk szerint a támogatás – amolyan közép- és kelet-európai sajátosságként – nagyrészt oligarchák zsebébe vándorol.

A New York Times által, kilenc országban végzet kutatás rámutat, a támogatási rendszer szándékosan zavaros és korrupcióval átszőtt. A leplezetlen korrupciót pedig a lap szerint azért tűrheti az EU, mert ahhoz, hogy szembeszálljon vele, meg kellene reformálni azt a programot, amelynek nagy szerepe van az Unió egybentartásában. Az európai vezetők pedig mindannyian számítanak a bőkezű támogatásokra, és törésvonalak keletkeznének a EU-s politikában, ha nekimennének ennek a rendszernek – írják.

Orbán, a kegyúr

Fejér megye, Orbán Viktor szűkebb hazája is sok EU-s pénzt nyer el, a lap oknyomozói arra a megállapításra jutottak, hogy a magyar miniszterelnök az európai támogatást

kegyúri rendszer fenntartására fordítja, amelynek segítségével gazdag embert csinál barátaiból és családtagjaiból, védi politikai érdekeit és megbünteti riválisait.

A cikkben megszólal az egykori államtitkár, Ángyán József is, aki felidézi, a földcsuszamlásszerű 2010-es győzelem után hiába javasolta, hogy darabolják fel a nagy földterületeket, és adják bérbe kis és közepes termelőknek: ehelyett Orbán a nagy területeket szövetségeseinek adta bérbe, amivel Ángyán szerint

Orbán a vidéket a Fidesznek és szövetségeseinek rendelte alá.

No meg azt is belekalkulálta, hogy az EU-s támogatások a földterület nagysága után járnak, így – a könnyebb hatalomgyakorlás érdekében – megnövelte a különbséget a gazdagok és szegények között.

A riport arra a megállapításra jut, hogy ami Magyarországon zajlik, az nem más, mint modern feudalizmus, amelyben

a kisgazdálkodók hatalmas politikai érdekcsoportok árnyékában élnek — és az egészet Európai Uniós támogatásból finanszírozzák.

A rendszer legnagyobb haszonélvezője Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor, a két személy cégei 28 millió dollárnyi támogatást kaptak tavaly – jegyzik meg.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!