Bulvár

Ironikus üzenetben sietett Varga Judit segítségére Renner Erika, a lúgos orvos áldozata

Baleset

Meghalt egy ember a Balatoni úton történt balesetben

Baleset

Halálos baleset történt Tiszakécskénél: fának csapódott egy pickup

New York Times: így nyúlják le Orbán haverjai az EU-s agrártámogatásokat

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
New York Times: így nyúlják le Orbán haverjai az EU-s agrártámogatásokat

Az EU-s agrártámogatási rendszer súlyos hibáira mutat rá magyar nyelven megjelent tényfeltáró cikkében az amerikai The New York Times.

A magyarországi példákkal illusztrált írás azt fejtegeti, hogyan csapolják meg az oligarchák és a populisták azt az évi 65 millió dollárt, amit az EU agrártámogatás címén folyósít a tagállamoknak. A cikk szerint a támogatás – amolyan közép- és kelet-európai sajátosságként – nagyrészt oligarchák zsebébe vándorol.

A New York Times által, kilenc országban végzet kutatás rámutat, a támogatási rendszer szándékosan zavaros és korrupcióval átszőtt. A leplezetlen korrupciót pedig a lap szerint azért tűrheti az EU, mert ahhoz, hogy szembeszálljon vele, meg kellene reformálni azt a programot, amelynek nagy szerepe van az Unió egybentartásában. Az európai vezetők pedig mindannyian számítanak a bőkezű támogatásokra, és törésvonalak keletkeznének a EU-s politikában, ha nekimennének ennek a rendszernek – írják.

Orbán, a kegyúr

Fejér megye, Orbán Viktor szűkebb hazája is sok EU-s pénzt nyer el, a lap oknyomozói arra a megállapításra jutottak, hogy a magyar miniszterelnök az európai támogatást

kegyúri rendszer fenntartására fordítja, amelynek segítségével gazdag embert csinál barátaiból és családtagjaiból, védi politikai érdekeit és megbünteti riválisait.

A cikkben megszólal az egykori államtitkár, Ángyán József is, aki felidézi, a földcsuszamlásszerű 2010-es győzelem után hiába javasolta, hogy darabolják fel a nagy földterületeket, és adják bérbe kis és közepes termelőknek: ehelyett Orbán a nagy területeket szövetségeseinek adta bérbe, amivel Ángyán szerint

Orbán a vidéket a Fidesznek és szövetségeseinek rendelte alá.

No meg azt is belekalkulálta, hogy az EU-s támogatások a földterület nagysága után járnak, így – a könnyebb hatalomgyakorlás érdekében – megnövelte a különbséget a gazdagok és szegények között.

A riport arra a megállapításra jut, hogy ami Magyarországon zajlik, az nem más, mint modern feudalizmus, amelyben

a kisgazdálkodók hatalmas politikai érdekcsoportok árnyékában élnek — és az egészet Európai Uniós támogatásból finanszírozzák.

A rendszer legnagyobb haszonélvezője Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor, a két személy cégei 28 millió dollárnyi támogatást kaptak tavaly – jegyzik meg.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Orbán Viktor bejelentette, hogy dolgozik a kormány

Orbán a Facebookon hajrá magyarokozik, miközben Budapesten a lemondásáért tüntetnek

Kínos kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól Magyar Péter

Megszólalt Magyar Péter: nem hátrál, aljas eszköz

Kiszámolta a KSH: 605 100 forint volt az átlagkereset januárban

Rubeljobboldal: magyar politikusok is kaphattak pénzt Moszkvából oroszbarát propaganda terjesztéséért