A New York Timesban ég Magyarország egészségügye

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna első hivatalos mérkőzése után 2014. április 21-én.
Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna első hivatalos mérkőzése után 2014. április 21-én. Fotó: MTI/Beliczay László

Orbán Viktor stadionokra szórja el a pénzt, az egészségügyre nem költ – ezzel a címmel közölt hosszú cikket a New York Times szombaton, mely a magyar miniszterelnök focimániáját állítja szembe a lezüllesztett egészségüggyel.

Az írást azt járja körül, hogy hazánkban hiába ömlik a TAO-pénz a labdarúgásba, a magyar foci nem tudott előrébb lépni az elmúlt években.

Az egészségügy helyzete ugyanakkor szemmel láthatóan romlott,

a nagy mértékű orvoselvándorlás mellett a lakosság egészségi állapota is aggasztó, az orvosok fizetése pedig az egyik legalacsonyabb Európában.

A riportban megemlítik, hogy az elmúlt évtizedben ötezer orvos – az állomány tizede – hagyta el az országot a magasabb fizetésért. Megszólalt a patinás amerikai lapnak Zacher Gábor is, aki tavaly mondott fel a Honvédkórház sürgősségi osztályán.

A cikk külön kiemeli az Orbán Viktor felcsúti otthona mellett tündöklő Pancho Arénát, amely a legtöbb állami pénzt bezsebelő Puskás Akadémia FC-nek ad otthont.

A stadiontól nem messze lévő Fejér megyei Szent György kórházban viszont több piszoár nem működik, és nincs szappan a sürgősségi osztályon

– hozza képbe olvasóit Magyarországgal kapcsolatban a New York Times.

A cikk emlékeztet arra is, hogy az oligarchák a miniszterelnökkel akkor tudnak igazán jó viszonyt ápolni, ha focimeccsre járnak vele. Név szerint említik Csányi Sándort, Mészáros Lőrincet, valamint Polt Péter legfőbb ügyészt és Stumpf István alkotmányjogászt is.

Kapcsolódó hírek