Külföld

Merénylet Robert Fico ellen: megszólalt Orbán Viktor

Bűnügy

Leszámolás? Egymásnak esett két csapat Pécs belvárosában, két férfit elgázoltak – videón az eset

Külföld

Merényletet követtek el Robert Fico ellen, több lövés is eltalálhatta

Megszületett a döntés a Néppártban Orbánékról

Újságírók várják Orbán Viktor miniszterelnököt (k) Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, az Európai Néppárt tanácskozása előtt 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b).
Újságírók várják Orbán Viktor miniszterelnököt (k) Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, az Európai Néppárt tanácskozása előtt 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az Euronews helyszíni információkra hivatkozva azt írja, „közös megegyezéssel” úgy döntöttek az Európai Néppárt vezetésének mai brüsszeli ülésén, hogy

felfüggesztik a Fidesz néppárti tagságát

addig, amíg meg nem teszi jelentését az ezután felálló „bölcsek tanácsa”.

„Elsöprő többséggel szavazták meg a felfüggesztést, ami azt jelenti, hogy a Fidesz nem vehet részt az EPP találkozóin, nem lesz szavazati joga és nem lesz joga jelölteket állítani” – írja a lap.

A 190 igen, 3 nem szavazattal meghozott döntést a Néppárt elnöke is megerősítette a Twitteren:

https://twitter.com/JosephDaul/status/1108421967756042240

A mostani megfogalmazás szerint a Fidesz és az EPP elnöksége együtt kérték, hogy függesszék fel a magyar kormánypárt tagságát. Ez a kompromisszum – mondta az ülésről távozó Navracsics Tibor magyar biztos ugyancsak az Euronews szerint.

Judith Sargentini szintén azt írta, hogy a döntés a Fidesz delegáció egyetértésével született meg végül. A zöldpárti képviselő szerint ezzel „semmi sem oldódott meg”.

https://twitter.com/judithineuropa/status/1108421796817223680

A kormánysajtó már úgy magyarázza a történteket, hogy nem is függesztették fel a Fidesz tagságát, a Fidesz döntött úgy, hogy egy ideig önként felfüggeszti részvételét az Európai Néppárt munkájában. Ami nyilvánvaló hazugság, hiszen a Néppárt bizony felfüggesztette a Fideszt: 190 szavazattal, 3 ellenében.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!