1,5 milliárdot adnak az adófizetők két szolnoki templom felújítására

Korszerű kamerarendszer is segíti majd Isten mindent látó szemét.

A Belvárosi Szentháromság-templom Szolnokon.
A Belvárosi Szentháromság-templom Szolnokon. Fotó: szolkat.hu

Másfél milliárd forintból újul meg Szolnokon két római katolikus templom kormányzati döntésnek köszönhetően, a beruházások a tervek szerint tavasszal kezdődnek meg és 2020-ra készülnek el.

Szalay Ferenc, a Tisza-parti város fideszes polgármestere az MTI-nek újságolta el, hogy a Belvárosi Szentháromság-templom műemlék épületének felújítására 1,3 milliárd forintot, a műemlék jellegű Magyarok Nagyasszonya-templom – ismertebb nevén vártemplom – korszerűsítésére 200 millió forintot sikerült keríteni.

A polgármester úgy tudja, a beruházások hosszú távon nemcsak a templomok küllemének megóvását szolgálják, de

a környék egyházi turizmusának fellendítését is nagyban segítik majd.

Máthé György esperes-plébános szerint a beruházások részletes tervezése a napokban indul, megújul a plébánia is. Utalt arra, a barokk stílusú belvárosi templomot korábban már tizenhét szakterületen vizsgálták a szakértők, öt évvel ezelőtt már elkészült az épület teljes felújítási terve is. A cél most a templom teljes külső-belső felújítása, egy korszerű kamerarendszert is működtetnek majd a tervek szerint.

Máthé végül kibökte, hogy a hívek adományából és az egyházi adóból nem tudták volna finanszírozni ezeket fejlesztéseket, az azokból befolyó összeg ugyanis csupán a működésre elég.

Kapcsolódó hírek