Belföld

Magyar Péter készül valamire március 15-én

Bűnügy

Bizonyíték került elő arról, hogy Orbán Viktor döntött a pedofil igazgató kitüntetéséről

Bűnügy

14 éves beteg gyereket molesztált hónapok óta egy 56 éves férfi Harkányban

Dobj el mindent, töröld le a Spotifyt: online cigány Mária Rádió indul!

RövidenRöviden

Online cigány Mária Rádió indul Romano Maria Radio néven, szombat este hat órától hallgatható majd a műsor romanomariaradio.hu címen.

Szabó Tamás, a Mária Rádió Egyesület elnöke a rádió indulásáról szóló pénteki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a mai magyar társadalom két legsúlyosabb kihívása a népességfogyás és az, hogy „végtelen nagy a szakadék a lehetőségekben a többségi és a kisebbségi társadalom között”. A kereszténység arra hív bennünket, hogy mindenki tegye meg azt, amit tud a másikért – mondta, hozzátéve: ezért határozták el, hogy elindítanak egy rádiót, amely médiaműhely is.

„Nem önmagában egy rádiót szeretnénk, hanem egy tudásközpontot szeretnénk felépíteni a cigányoknak.”

Szabó szerinte óriási szükség van arra, hogy a romák médiamegjelenéseit ne csak az előítéletes jelenségek uralják, hanem „a valóságos emberi kincsek jelenjenek meg”.

Szabó Tamás elmondta azt is, terveik között szerepel, hogy a keresztény felekezetek hagyományos énekeit cigány zenei hagyományok szerint dolgozzák fel.

Karácson Tibor atya, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója azt mondta, úgy gondolja, hogy

az online rádióval egy új evangelizáció indul el a cigányság körében.

A közreadott sajtóanyag szerint a rádió célja segíteni a roma társadalmat abban, hogy vallásosságát egyéni és közösségi szinten, a cigányság sajátos hitéleti igénye szerint ki tudja fejezni, meg tudja élni. A rádió teret nyit a cigányoknak arra, hogy óvják, megélhessék és bemutathassák kultúrájukat, beszélhessenek történelmükről és hagyományaikról, kifejezhessék véleményüket az őket érintő társadalmi kérdésekről. A nem cigányok pedig lehetőséget kapnak arra, hogy megismerhessék és megérthessék a cigányokat. A Romano Maria Radio segít megtalálni a közös hangot Istennel és egymással is, éppen ezért a mottója: Pe jekh shib, vagyis: egy(séges) nyelven – írták.

Ez is érdekelhet

Meghalt Kaszás Péter zenész, dalszerző

Meghalt Benedek Miklós színész, rendező

Lemondott tisztségeiről Bús Balázs, az NKA alelnöke

Eperjes Károly díszpolgár lett

Meghalt Grétsy László nyelvész

Pottyondy az Operaház büfébotrányáról: „Már várom Orbán évértékelőjének félbevágását”