Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Dobj el mindent, töröld le a Spotifyt: online cigány Mária Rádió indul!

Online cigány Mária Rádió indul Romano Maria Radio néven, szombat este hat órától hallgatható majd a műsor romanomariaradio.hu címen.

Szabó Tamás, a Mária Rádió Egyesület elnöke a rádió indulásáról szóló pénteki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a mai magyar társadalom két legsúlyosabb kihívása a népességfogyás és az, hogy „végtelen nagy a szakadék a lehetőségekben a többségi és a kisebbségi társadalom között”. A kereszténység arra hív bennünket, hogy mindenki tegye meg azt, amit tud a másikért – mondta, hozzátéve: ezért határozták el, hogy elindítanak egy rádiót, amely médiaműhely is.

„Nem önmagában egy rádiót szeretnénk, hanem egy tudásközpontot szeretnénk felépíteni a cigányoknak.”

Szabó szerinte óriási szükség van arra, hogy a romák médiamegjelenéseit ne csak az előítéletes jelenségek uralják, hanem „a valóságos emberi kincsek jelenjenek meg”.

Szabó Tamás elmondta azt is, terveik között szerepel, hogy a keresztény felekezetek hagyományos énekeit cigány zenei hagyományok szerint dolgozzák fel.

Karácson Tibor atya, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója azt mondta, úgy gondolja, hogy

az online rádióval egy új evangelizáció indul el a cigányság körében.

A közreadott sajtóanyag szerint a rádió célja segíteni a roma társadalmat abban, hogy vallásosságát egyéni és közösségi szinten, a cigányság sajátos hitéleti igénye szerint ki tudja fejezni, meg tudja élni. A rádió teret nyit a cigányoknak arra, hogy óvják, megélhessék és bemutathassák kultúrájukat, beszélhessenek történelmükről és hagyományaikról, kifejezhessék véleményüket az őket érintő társadalmi kérdésekről. A nem cigányok pedig lehetőséget kapnak arra, hogy megismerhessék és megérthessék a cigányokat. A Romano Maria Radio segít megtalálni a közös hangot Istennel és egymással is, éppen ezért a mottója: Pe jekh shib, vagyis: egy(séges) nyelven – írták.