Baleset

Meghalt egy ember a Balatoni úton történt balesetben

Belföld

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

Bulvár

Ez nem egy nyilas házmester valami történelmi film forgatási helyszínéről, hanem Sulyok Tamást fotózták le Szegeden, egy csatorna mögött bujkálva

Egyre keményebb szárazság sújtja hazánkat

Harta ViktorHarta Viktor
Egyre keményebb szárazság sújtja hazánkat
Fotó: Pixabay

Az elmúlt héten fokozódott a szárazság, és az előrejelzések szerint tovább nő a vízhiány, pedig a szárazság miatt hiányosan kelt, illetve fejletlen őszi kalászosok jelentősebb esőt igényelnének – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az elmúlt héten egyáltalán nem esett eső az országban, elszórtan, a Tiszántúl északi felén és foltokban a Dunántúlon ködszitálás fordult elő, ami legfeljebb 1 milliméter csapadékot jelentett.

Az elmúlt 30 napban az Alföld nagy részén illetve Baranyában 10 milliméter csapadék sem hullott, de a középhegységek valamint Nagykanizsa térségének kivételével az ország többi részén sem haladta meg a 30 millimétert a lehullott csapadék. Ez a mennyiség 20-40 milliméterrel kevesebb a sokéves átlagnál.

A száraz időszak az ország nagy részén már augusztusban elkezdődött, és az Alföldön, valamint Baranyában az elmúlt 90 nap csapadékösszege is jelentősen, 50-90 milliméterrel elmarad az átlagos értékektől. Ennek nyomán a talaj országszerte nagyon száraz, a felső egyméteres talajrétegben a telítettséghez képesti vízhiány az ország nagy részén meghaladja a 100 millimétert, a Tiszántúlon a 150 millimétert is.

Az őszi vetések állapota nagyon vegyes az őszi csapadék területi eloszlásának megfelelően. A Dunántúl nyugati felén jellemzően jó állapotúak a kalászosok és a repce vetései, bár a repce a meleg időben sokfelé túlfejlett, és emiatt igényel beavatkozást.

Ezzel szemben az ország nagy részén, de főként a Dél-Alföldön illetve a Tiszántúlon már eleve száraz, poros magágyba vetettek, így a kelés is vontatottan indult, és sok a foltos, hiányosan kelt állomány.

Ezen csak kiadós, 20-30 milliméter eső segítene, amelyre a héten nincs kilátás.

Azt írták: keddről szerdára hidegfront vonul át az ország fölött, amelyből helyenként kisebb eső előfordulhat, de nagyobb területre kiterjedő, számottevő csapadék nem valószínű, ahogy a hét többi napján sem. Tovább hűl az idő, a hétvégén már sokfelé lesznek fagyosak a reggelek, és a nappali felmelegedés mértéke is jelentősen visszaesik – figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Ez is érdekelhet

Szélvihar és 28 fok várható húsvétkor – erre készülj!

16 megyére adtak ki veszélyjelzést – 80 km/órás szél, jég és viharok is jöhetnek

Zivatarokkal, viharos széllel érkezik egy hidegfront, kiadták a veszélyjelzést

A hét elején még fagyhat, aztán akár 26 °C sem kizárt – itt a friss előrejelzés!

Bolond időjárás: hózápor csapott le a Bakonyban, jégeső verte el a Dunántúlt

Markáns hidegfront hoz lehűlést, helyenként hózápor is előfordulhat