Öt megyében egyetlen állami gyermekpszichiáter sincs

Nem éri el országosan az 50-et azon főállású szakorvosok száma, akik a gyermek– és ifjúságpszichiátria szakterületén dolgoznak a magyar állami egészségügyben. Öt megyében például egy sincs.

A Mérce szedte össze az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatait felhasználva, hogy

  • 403,75 pszichiáter státuszt tartanak nyilván ma Magyarországon az ÁEEK által fenntartott intézményekben,
  • 45,25 a főállású szakorvos státusz, amelyben gyermek– és ifjúságpszichiátrián tevékenykedik,
  • 251 a klinikai szakpszichológus,
  • 1180 pedig a pszichiátriai (szak)ápolóké.

Ez nem túl sok, hiszen a cikk szerint 17 ezer felnőttre jut jelenleg egy pszichiáter az állami rendszerben. Ha viszont a gyermek– és ifjúságpszichiátrián dolgozókat nézzük, azt látjuk, hogy

az egész országra 45,25 jut belőlük.

Az összesítés szerint Budapesten van a legtöbb, itt 16-an tevékenykednek, négy megyére (Bács-Kiskun, Veszprém, Fejér és Győr-Moson-Sopron) megyénként négy, négy másik megyére – Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Vas – kettő jut.

Öt olyan megye van – Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Komárom-Esztergom – ahol egy ilyen szakember praktizál, Nógrádban pedig mindössze egy negyed (0,25) ilyen szakképesítésű státuszt tartanak fenn.

De Nógrád még mindig jobban járt, mint Baranya, Somogy, Hajdú-Bihar, Csongrád és Pest, ahol a jelen számok szerint

egyetlenegy, az állami egészségügyben dolgozó gyermekpszichiáter sem tevékenykedik.

A Mérce megjegyzi, hogy pszichiáterek terén is meglehetősen egyenlőtlen az eloszlás az országban. Győr-Moson-Sopron megyében például több mint négyszer annyi pszichiáter dolgozik, mint mondjuk Baranyában, hogy Pest megyében több mint hatszor annyi pszichiátriai (szak) ápoló van, mint Csongrádban.

Kapcsolódó hírek