Kolumbiába utazott Kövér László

Az Országgyűlés Sajtóirodája által közzétett képen Atilano Alonso Giraldo, a kolumbiai képviselőház első alelnöke (b) fogadja Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét Bogotában 2018. november 6-án.
Az Országgyűlés Sajtóirodája által közzétett képen Atilano Alonso Giraldo, a kolumbiai képviselőház első alelnöke (b) fogadja Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét Bogotában 2018. november 6-án. Fotó: MTI/Az Országgyűlés Sajtóirodája

Kolumbia és Magyarország kapcsolatainak alakulását a déli nyitás sikertörténeteként jellemezte Kövér László, az Országgyűlés elnöke Bogotában – közölte a dél-amerikai látogatáson tartózkodó házelnök sajtóirodája.

A 2010-ben meghirdetett déli nyitás politikájával összhangban a kétoldalú kapcsolatok építése mellett Magyarország célja az egész latin-amerikai térséggel továbbfejleszteni a diplomáciai, a gazdasági, a kulturális és az oktatási együttműködést. Ezt szolgálja a parlamenti küldöttség három Andokbeli országot – Kolumbiát, Ecuadort és Perut – érintő mostani hivatalos látogatása. Ebben a folyamatban kiemelt partnerként kezeljük Kolumbiát – mondta Kövér László az Enríque Macías Tovarral, a kolumbiai kongresszus és a szenátus elnökével folytatott megbeszélésén Bogotában.

Kolumbia stabil és lendületesen fejlődő ország, belső fegyveres konfliktusának lezárását követően hatalmas potenciállal és szerteágazó lehetőségekkel bír. Az utóbbi évek magyar külpolitikájának egyik prioritása a latin-amerikai kapcsolatok újjáélesztése, amelyek háttérbe szorultak az 1990-es és a 2000-es években – olvasható a közleményben.

A magyar állami ösztöndíjas kolumbiai hallgatók száma kimeríti a felajánlott keretet, amelyet

a nagy érdeklődésre tekintettel a következő tanévtől megdupláznánk, negyven ottani fiatal számára megteremtve ezt a lehetőséget

– idézi az Országgyűlés elnökét a közlemény.

Enríque Macías Tovar megköszönte ezt a lehetőséget, és megerősítette az oktatási kapcsolatok fejlesztésének fontosságát, valamint bejelentette, hogy a kolumbiai kongresszusban hamarosan megalakul a kolumbiai-magyar baráti tagozat.

Ezek is érdekelhetnek