Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Baleset

Agyonlőtte magát egy középiskolás Nagyatádon

Megszólalt a katasztrófavédelem a lakosság kukásnak állítása kapcsán

Reagált a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra a sajtóhírre, miszerint a lakosságot is bevonhatják a szemétszállításba.

Megszólalt a katasztrófavédelem a lakosság kukásnak állítása kapcsán
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A felvetést a Napi.hu írta meg hétfőn. A cikk szerint amennyiben a Zöld Híd száz dolgozója nem vinné el a szemetet a szükségellátás időtartama alatt az érintett 116 Pest és Nógrád megyei településről, akkor végső esetben a kukásautók kezelésére ideiglenes polgári védelmi szolgálatot rendelhetnek el, ami nem más, mint a lakosság.

A lap szerint olyan káresemény kapcsán lehet mozgósítani a lakosokat, amit a hivatásos szervek és a karitatív szervezetek nem tudnak felszámolni segítség nélkül. A polgármester rendelheti el a polgári védelmi szervezet mozgósítását, állampolgári feladat lehet például a homokzsákpakolás, törmelékhordás, de a kormányrendelet szerint akár a kukásautó kezelése is.

A felvetésre kedden reagált az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság, sorait a 24.hu közölte. Ők azt írták, a katasztrófavédelem október vége óta fennakadások nélkül irányítja és szervezi az érintett 116 településen a hulladékszállítást.

Szerintük minden olyan híresztelés, amely szerint sor kerülhet a lakosság bevonására, pánikkeltésre alkalmas álhír.

Mint ismert, a Zöld Híd október 25-én jelentette be, hogy leállítja az ellátási körzetéhez tartozó 116 településen a szemétszállítást, mert nem kapta meg a neki járó pénzt a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től (NHKV), vagy ahogyan azt előszeretettel emlegetik a köznyelvben, a kukaholdingtól. A Zöld Híd lépése miatt a katasztrófavédelem október 31-én vette át a területen a szemétszállítás irányítását.

A Zöld Híd B.I.G.G Nonprofit Kft.-t tulajdonló Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke, Gémesi György hétfőn lemondott a posztjáról.