Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Olyat mondott a kukaholding, hogy belesajdul a szíved

Rendszermegújítás, optimalizálás, rezsicsökkentés – nagy szavakkal a szemétkáosz ellenpontozásáért.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. az MTI-nek küldött sajtóközleményében pengetett már-már irodalmi húrokat, kínosan ügyelve arra, hogy ne beszéljen azokról a fiaskókról, amiktől hangos volt a sajtó.

„Közel 12 600 tonna hulladék keletkezik naponta Magyarországon, ami begyűjtésre vár. A hulladékgazdálkodási rendszer integrációja az egységes színvonalú, nonprofit és fenntartható közszolgáltatás kialakítását célozta meg. A rendszermegújítás háttérben több tényező is felfedezhető”

– indít a mesedélután.

Soraik szerint a korábbi hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer, szolgáltatási területenként számos tekintetben (pl. közszolgáltatási díjak mértéke, a szolgáltatás műszaki tartalma, az üzemeltetés mutatói stb.) eltéréseket jelzett. Az egységes rendszer létrehozása érdekében, az optimalizált területi elrendezés mentén 25 hulladékgazdálkodási régió (HGR!) került kialakításra az NHKV Zrt. közreműködésével.

A közlemény szerint a 109 db közszolgáltató számára kiadott megfelelőségi vélemény 27-re csökkent. A megfelelőségi vélemény alapfeltétele a közszolgáltatási feladatok ellátásának. A teendők közé tartozik az elkülönített hulladékgyűjtés és szállítás a csomagolási hulladékok esetében, illetve a zöldhulladék gyűjtése és szállítása, ez utóbbiak esetében komposztálásuk vagy egyéb módon történő hasznosításuk.

Szintén a teendők közé tartozik a vegyesen gyűjtött hulladék legalább heti egyszeri gyűjtése és elszállítása, az így gyűjtött hulladékok mechanikai, biológiai előkezelése az anyagában nem, de energetikailag még hasznosítható hulladékok különválasztása és hasznosítóhoz juttatása érdekében. Közszolgáltatónak kell biztosítania a lomtalanítást, a lerakóba kerülő hulladékok mennyiségének csökkentését, a hulladékudvar üzemeltetését, illetve a közszolgáltatás ellátásához tartozó valamennyi rendszer elem üzemeltetését – magyarázták.

A hulladékgazdálkodási integrációt az is indokolta, hogy állami szinten szerették volna megakadályozni a közszolgáltatásért fizetendő díjak növekedését, összhangban a lakossági rezsicsökkentés elvárásaival – áll a közleményben. Fontos cél volt az európai uniós forrásból megvalósult fejlesztések hatékony üzemeltetése, a hiányzó kapacitások KEHOP forrásból történő mielőbbi kiépítése.

Ilyenekről a közleményben egy szó sem esett: