Bűnügy

Nyomoz a rendőrség, miután egy felügyelő úgy felrúgott egy kisfiút Szolnokon, hogy fejre esett

Oktatás

Bejelentették, szeptembertől ezeket tilos lesz bevinni az iskolába

Baleset

Tragédia Akasztónál, egy ember meghalt, többen megsérültek

Már az olcsóbb, rosszabb helyen lévő lakások is drágulnak

A csepeli használt lakások átlagos négyzetméterára 27 százalékkal emelkedett az előző évihez képest.

panellakás, lakás

Továbbra is tart a drágulás és a forgalom élénkülése az ingatlanpiacon, ezért megnőtt a kereslet az olcsóbb, kevésbé frekventált városrészekben található lakások iránt – olvasható az Ingatlan.com portál elemzésében.

A portál idézte vezető gazdasági szakértőjüket, Balogh Lászlót, aki elmondta: legfrissebb adataik szerint Budapesten, októberben az egy lakáshirdetésre jutó érdeklődések száma a XXII., XXI., XX., XVII. és a XV. kerületben volt a legmagasabb.

A szakértő a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira alapozó elemzésüket ismertetve kifejtette, bár nem csökken a vevők száma a piacon, mégis egyre nehezebben tudnak lépést tartani az árak emelkedésével, ez leginkább a fővárosra és a vidéki nagyvárosokra jellemző, amelyek továbbra is a lakáspiaci forgalom gerincét adják.

A cég elemzése szerint Budapesten és a nagyvárosokban a külső kerületek népszerűsége következtében októberben például a csepeli használt lakások átlagos négyzetméterára 27 százalékkal emelkedett az előző évihez képest, de a jelenlegi 427 ezer forintos kínálati ár még mindig kifejezetten alacsonynak mondható például a IX., VI. vagy VII. kerület 700 ezer forint körüli négyzetméterárához hasonlítva.

Szintén jelentős, 40 és 36 százalékos áremelkedés látható a X. és XV. kerületi lakások négyzetméteráraiban, de az árak így is alig haladják meg a négyzetméterenkénti 500 ezer forintot – folytatta Balogh László, aki szerint Budapest mellett a vidéki nagyvárosokra is igaz ez a tendencia, a korábban legkeresettebb, legdrágább városrészek helyett az olcsóbbak felé fordulnak a vevők.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy a legfrissebb hivatalos adatok alapján a lakásdrágulás üteme új erőre kapott 2018-ban: az év első felében a lakások áremelkedése 8,2 százalékos volt, a 2017 egészére vonatkozó 5,9 százalékkal szemben. Az új lakások 7,6 százalékkal drágultak a hivatalos statisztika szerint, miközben a múlt év egészében 6 százalékos volt az áremelkedés mértéke. Az idei első félévben 59 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, ez 7 százalékos emelkedést jelent – tette hozzá.

Ez is érdekelhet:
Dübörgő pedagógushiány: van, ahol magyartanár tartja az angolt

Kapcsolódó hírek

Egy héten belül már a második postás halt meg munka közben

Drogot is árultak a szegedi dj-k, lekapcsolták őket

3,2 millió forintnál jár a Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára

Friss elemzés: jelentős hozammal számolhatnak az ingatlanba fektetők

Budapesten már 1,3 millió forint fölött jár az új lakások átlagos négyzetméterára

DH: Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben az ingatlanárak az EU-ban

Zabálják a lakáshitelt a magyarok, a drágulás miatt sokan előrehozták ingatlanvásárlásukat

10 éves mélypont jöhet ősszel a magyar ingatlanpiacon

Már milliós négyzetméteráruk van a használt budapesti garzonoknak