Belföld

Magyar Péter a hatvanpusztai Orbán-birtok elől üzent

Baleset

Kátyúba hajtott, meghalt egy rolleres Nyírteleken

Belföld

Felcsútra megy Magyar Péter

Dübörgő pedagógushiány: van, ahol magyartanár tartja az angolt

Legényné Balogh Ágota tanítónő, történelemtanár órát tart másodikos osztályában, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolában 2017. október 5-én, a pedagógusok világnapján.
Legényné Balogh Ágota tanítónő, történelemtanár órát tart másodikos osztályában, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolában 2017. október 5-én, a pedagógusok világnapján. Fotó: MTI/Balázs Attila

Még októberben is közel 1300 betöltetlen pedagógus álláshely volt az országban, ez a helyzet pedig helyenként abnormális megoldásokat szül.

A számokat a Népszava közölte, miután nagy nehezen, közérdekű adatigényléssel sikerült azokat kiverni a tankerületekből, mivel az Emmi alá tartozó Klebersberg Központ azzal pattintotta le a lapot, hogy ők közvetlenül egy iskolát sem tartanak fenn.

A Népszava ezért 60 tankerületet keresett meg közadatigényléssel, melyből kiderült:

október első felében 1286 betöltetlen álláshely volt a tankerületek által fenntartott intézményekben. Ezek között 421 betöltetlen gyógypedagógus és 72 betöltetlen iskolapszichológus álláshely is volt.

A cikk szerint a pedagógushiány nem csak a vidéki településeket sújtja: Budapest több tankerületében is kiemelkedő a betöltetlen álláshelyek száma. A Belső-Pesti Tankerületben 97,7; a Külső-Pesti Tankerületben 67,8; az Észak-Pesti tankerületben 35,6; az Észak-Budapesti Tankerületben 29; a Dél-Pesti Tankerületben 20,36 üres tanári álláshely van.

A legrosszabb helyzetben a Békéscsabai Tankerület áll 126,75 betöltetlen pedagógus álláshellyel. Az üres álláshelyek száma a Berettyóújfalui Tankerületben van, ott csak 0,16 ez a szám.

Egy kis számmisztika?

A lap szerint a betöltetlen álláshelyeket sajátosan tartják nyilván a tankerületek. Ha egyes tantárgyak tanóráit többlettanítással (magyarul túlóráztatással) nagyobb gondok nélkül meg lehet tartani, ott nem látják szükségesnek egy újabb álláshely megnyitását. Ezt a Népszava szerint úgy kell például elképzelni, hogy ha egy évfolyam minden osztályának van nyolc kémiaórája egy hónapban, de hiányzik egy-két kémiatanár, abból hetet megtartanak a meglévő szaktanárok többletmunkájával, egy órára meg beugrik helyettesíteni a tesitanár.

És hogy ez a modell működik, azt az Érdi Tankerület árulta el. Itt 53,11 a betöltetlen álláshelyek száma, az ehhez tartozó feladatokat tartós és eseti helyettesítéssel látják el. A cikk szerint Somogyban van olyan suli, ahol az angolórát olyan magyar szakos tartja, akinek van nyelvvizsgája.

A Népszava szerint az elrendelt túlórák egy része olyan passzív (GYES-en, GYED-en, fizetés nélküli szabadságon, táppénzen lévők, felmentési idejüket töltők) álláshelyekre is vonatkozhat, amelyek ellátására a tankerület biztos, hogy nem alkalmaz határozott idejű kinevezéssel vagy óraadói megbízással pedagógust.

Ez is érdekelhet: Gyanúsított lett a volt fideszes polgármester, aki önkormányzati pénzből rendezte be otthonát

Kapcsolódó hírek

Orbán Ráhel megdicsérte Budapestet, csak szerinte kevés a luxusbolt

Dobrev Klára valószínűleg megdöntötte a legrühelltebb politikus rekordját a Youtubeon

Tablót kaptak Budakalászon a pályaelhagyó tanárok

Felmondott a harmincöt éves fizikatanár, sírásóként dolgozik

Több mint 2 ezer pedagógus mondott fel az utóbbi hónapokban a státusztörvény miatt

„A tanárainkkal vagyunk” – Diákok szervezésében az oktatásért demonstráltak Budapesten

Rohad a közoktatás is: mélypontra került a főállású tanárok száma Magyarországon

Csak a nyár közepéig több mint 450 pedagógus hagyta ott az állami iskolákat

Fidesz: a baloldal nem akarja, hogy a pedagógusok 800 ezer forintot keressenek!

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!