Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Csak a nyár közepéig több mint 450 pedagógus hagyta ott az állami iskolákat

Résztvevők a Diákok a tanárokért Facebook-csoport Visszavágó - El a kezekkel a tanárainktól! elnevezésű demonstrációján a Belügyminisztérium Széchenyi István téri épületénél 2022. október 14-én.
Résztvevők a Diákok a tanárokért Facebook-csoport Visszavágó - El a kezekkel a tanárainktól! elnevezésű demonstrációján a Belügyminisztérium Széchenyi István téri épületénél 2022. október 14-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Június elseje óta már legalább 455 pedagógus szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát lemondással vagy közös megegyezéssel az állami iskolákban – derült ki a tankerületi központok adataiból, amelyeket a Népszava megkeresésére küldtek el. A 60 tankerület közül 56 válaszolt, a Belső-Pesti Tankerületi Központ, a Külső-Pesti Tankerületi Központ, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ és a Siófoki Tankerületi Központ többszöri kérésre sem küldött tájékoztatást.

Bár a több mint 450 pedagógus távozása bő másfél hónap alatt, azaz június 1-je és július 20-a között nem mondhatni, hogy kevés, de egyelőre úgy tűnik, hogy kifejezetten a törvény miatti nagyobb felmondási hullám nem kezdődött meg az iskolákban.

Főleg a budapesti tankerületekben voltak nagyobb számban távozó pedagógusok:

  • a Közép-Pesti Tankerületi Központban 40,
  • az Észak-Pesti Tankerületi Központban 28,
  • a Dél-Budai Tankerületi Központban 19,
  • a Közép-Budai Tankerületi Központban 17

pedagógus szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát június 1-jétől július 20-áig.

A 2022/2023-as tanévre vonatkozó adatokat a Civil Közoktatási Platform kérte ki közérdekű adatigényléssel az Oktatási Hivataltól, e szerint a június 15-én zárult tanév során összes 4835 pedagógus jogviszonya szűnt meg.

Kapcsolódó friss hírek