Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Rohad a közoktatás is: mélypontra került a főállású tanárok száma Magyarországon

Az elmúlt tíz évben soha nem volt ennyire kevés főállású pedagógus.

Első osztályos diákok és tanítónőjük az osztálytermükben a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanévnyitója után 2020. augusztus 31-én. 
Első osztályos diákok és tanítónőjük az osztálytermükben a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanévnyitója után 2020. augusztus 31-én.  Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az elmúlt tíz évben soha nem volt olyan alacsony a fő munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusok száma, mint a mostani, 2023/2024-es tanévben – szúrta ki a Népszava a KSH adatai között.

A legfrissebb jelentés szerint jelenleg 145 589 főállású pedagógus dolgozik a köznevelésben és a szakképzésben, ez 1610 fővel kevesebb az előző év azonos időszakához képest, és bő ezer fővel alacsonyabb, mint az eddigi 2020/2021-es mélypont, ami 146 730 főt jelentett.

A tanulók száma mindeközben 26,7 ezer fővel összesen 1 588 311 főre emelkedett, vagyis egyre kevesebb pedagógus jut egyre több diákra, ami nyilvánvalóan nem az amúgy is alacsony színvonal javulásának záloga.

A KSH adatai szerint a legnagyobb mértékben az általános iskolai tanárok száma csökkent, a tavalyi 73 675 főről 72 514 főre, ami 1161 pedagógussal jelent kevesebbet. A szakképző iskolák 201, az óvodák 174, a gimnáziumok pedig 132 fős veszteséget könyvelhetnek el egy év alatt. A technikumokban és szakgimnáziumokban viszont minimális emelkedés tapasztalható, ezekben az intézménytípusokban 16 845 főről 16 950 fővel többen oktatnak tavalyhoz képest.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője a Népszavának azt mondta, a létszámcsökkenésért egyértelműen a kormány által a tanárokra erőltetett új pedagógus életpályatörvény, vagyis a státusztörvény tehető felelőssé. Úgy véli, a törvény amellett, hogy megszüntette a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, több más hátrányos intézkedést is tartalmaz.

Kapcsolódó friss hírek