Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Felmondott a státusztörvény miatt a makói „vasalódeszkás” tanár is

Az is bántja, hogy nem látja a társadalom részéről, hogy szükség lenne rá: a szülőket sem érdekli az oktatás helyzete.

Vezsenyi László testnevelőtanár.
Vezsenyi László testnevelőtanár.

Vezsenyi László 32 évig volt pedagógus, most, 56 évesen, a státusztörvény bevezetése és a pedagógustársadalom közönye miatt végleg otthagyja szeretett hivatását – mondta el a HVG-nek adott interjújában. Vezsenyi sokaknak ismerős lehet, ő volt az, aki az online oktatás alatt egy vasalódeszkán szemléltette a különböző úszásnemeket.

Az említett és azóta már törölt videó miatt a helyi tankerületi vezető, Balázs József meghurcolta, írásbeli figyelmeztetésben részesítette, elvette a csoportjait, de közben arra kötelezte, minden napra adja le a csoportjainak szánt tananyagot. A tankerületi vezetőt később leváltották, szemétkedéseit még az akkori Emberi Erőforrások Minisztériuma is túlkapásnak vélte, de a testnevelőtanár mégsem érezte, hogy „nyert” volna.

„Inkább lennék ausztriai mosogatófiú, mint idehaza lehajtott fejű tanár”

– mondta Vezsenyi a HVG-nek adott interjújában. Beszélt arról is, hogy később sem lett jobb a helyzet, az új tankerületi vezető is korlátozta őt munkájában, nem lehetett például osztályfőnök sem. Szerinte a legfőbb bűne az volt, hogy „nem tudta befogni”, rendre kritizálta az oktatási rendszert, „nem csak 2010 óta, harminc éve”. Kiállt a tüntetések mellett is, egyetértett a sztrájk céljaival és elment egy fórumra is, ahová Márki-Zay Péter kérte fel beszélni.

„Nekem az is jó lett volna, ha a Fidesz teljesíti azokat a dolgokat, amiket az oktatással kapcsolatban jónak tartanék. De nyilván, őket nem érdekli a rendszer, a Fidesz csak be akarta darálni a pedagógustársadalmat. Tulajdonképpen sikeresen meg is csinálta”

– értékelt. Elmondása szerint a tankerület kitalálta, hogy néhány órát Csanádpalotán, Makótól 15 kilométerre kell majd megtartania úgy, hogy neki volt a gimnáziumban a legmagasabb óraszáma a testnevelőtanárok között.

Kedves volt diákjaim! Ezzel a kis vidám videóval szeretnék búcsúzni Tőletek. Legyetek büszkék arra, hogy JAG – os diákok…

Posted by Vezsenyi László on Thursday, August 24, 2023

„Tavaly nyár óta két-, háromhavonta behívott az igazgató, hogy a tankerületből kérdezik, vállalom-e. Hol finoman, hol fenyegetve győzködtek, hogy vállaljam el” – mesélte Vezsenyi. A státusztörvény után erre már kötelezhették is volna, de nem fogják, mert szeptember elsejéig ő maga viszi be a felmondását az iskolába és a tankerületbe.

A pályaelhagyásának fő oka, hogy nem látja a társadalom részéről azt, hogy szükség lenne rá:

az iskolába járó gyerekek szüleit nem zavarja, hogy tanteremben tartják a gyerekeiknek a tesiórát, vagy hogy leszakad a WC álmennyezete.

Kapcsolódó friss hírek