Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Bűnügy

Most közölték! Holtan találták meg a szentesi nő gyilkosát

Bűnügy

Úgy összevertek egy DK-s képviselőjelöltet, hogy kórházba kellett vinni

Fordulat jöhet, a Fővárosi Ítélőtábla mérlegelné a debreceni akkugyár-beruházás leállítását

A Debreceni Törvényszéknek újra döntenie kell arról, hogy leállítják-e a környezetszennyező üzem építését.

A CATL akkumulátorgyár szerződésének aláírása Debrecenben.
A CATL akkumulátorgyár szerződésének aláírása Debrecenben. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A Fővárosi Ítélőtábla a napokban kiadott másodfokú végzésével megsemmisítette azt a korábbi döntést, amelyben a törvényszék megtagadta a CATL kínai óriáscég 3000 milliárdos debreceni beruházásának leállítását, és új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot.

A 24.hu információi szerint a hatalmas víz- és energiaigényű akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét összesen hat magánszemély és két civil szervezet támadta meg a bíróságon. Az egyik magánszemély az engedély visszavonása mellett azonnali jogvédelmet is kért a bíróságtól, vagyis azt, hogy a CATL a per ideje alatt ne folytathassa az építkezést.

Így ismételten döntenie kell a Debreceni Törvényszéknek arról, hogy környezetvédelmi szempontok miatt leállítja-e a – kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánított – kínai építkezést.

Debrecenben január óta forr a levegő, a tervezett gyár kapcsán szervezett közmeghallgatáson lehazaárulózták a főispánt és megütöttek egy nőt is, de a kormánymédia szerint „öldöklő verseny” folyik a környezetszennyező akkugyárért és aki tiltakozik, az áldebreceni dollárbaloldali. Mindeközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még több kínai „beruházással”, lényegében újabb akkumulátorgyárak érkezésével hergel.

Kapcsolódó friss hírek