Elszabadultak az indulatok: lehazaárulózták a főispánt Debrecenben a környezetkárosító kínai akkumulátorgyáras fórumon

Részlet a Telex videójából.
Részlet a Telex videójából.

Pénteken másodjára tartottak közmeghallgatást Debrecenben a városban állami támogatással akkumulátorgyárat építeni tervező kínai CATL vállalat ügyében. Papp László polgármester ezúttal már meg sem tisztelte jelenlétével az érdeklődőket, így a népharag jórészt a megyei „főispán”, Rácz Róbert nyakába zúdult.

A Debreceni Nap beszámolója szerint a szervezők az előző helyszínhez képest jóval kisebb helyre zsúfolták be az érdeklődőket, az egyébként is barátságtalan időpontban, munkaidőben, délelőtt 10-től tartott rendezvényen.

Az indulatok a múlt heti fórumon tapasztaltakhoz hasonlóan már a közmeghallgatás legelején elszabadultak. A Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója, Gorján Ferenc pl. leordította a közönséget, amikor nem hagyták szóhoz jutni. Egy férfi pedig a „főispánnak” magyarázta a szintén akkumulátorgyárral sújtott gödi lakosok kálváriáját: többek között azt a példát hozta fel, hogy az ott gyűjtött esővíz „olyan, mintha belehugyoztak volna”. Majd a tömeg egy része Rácz Róbertnek címezve hazaárulózni kezdett.

A Telex videóján 2:45-től kezdenek elszabadulni az indulatok:

A fórumon felszólalt egy korábban Debrecen és Mikepércs között húsz hektáron gazdálkodó férfi is, aki azt állította, hogy az építkezés miatt kisemmizték, „koldusbotra juttatták a családját”.

A közmeghallgatás még délután is folytatódott, némileg csendesebb mederben.

A látottak alapján azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a város lakossága elutasítja a környezetkárosító beruházást. Kérdés, hogy a kormány által vezérelt debreceni vezetés kihátrál-e a már aláírt szerződésből, vagy a múltkori esethez hasonlóan Papp László polgármester ismét elintézi annyival, hogy „ellenzéki provokátoroknak” bélyegzi a saját és környezetük egészségéért aggódó polgárait.

Kapcsolódó hírek