Bűnügy

Börtönőrök életveszélyesen megvertek egy fogvatartottat, őrizetbe vették őket

Baleset

Ki akart ugrani egy férfi a pécsi tévétoronyból, dolgozók és vendégek rángatták vissza

Bűnügy

Beteg állatok: homokot, kavicsot tömtek egy kisfiú szájába Borsodban, életveszélyes állapotba került

Szijjártó a CNN-en panaszolta el, hogy nagyon nehéz volt négyszer egymás után választást nyerniük

Rendszerszintű korrupcióról pedig szó sincs Magyarországon, hiszen akkor befektetők sem jönnének.

RövidenRöviden
Szijjártó a CNN-en panaszolta el, hogy nagyon nehéz volt négyszer egymás után választást nyerniük
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Ha rendszerszintű korrupció lenne Magyarországon, akkor nem lenne növekedés, a befektetők nem jönnének, nem hoznák ide a pénzüket, tehát ez egyértelműen vádaskodás – magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter a CNN Quest Means Business budapesti különkiadásában.

Hogy a rendszerszintű korrupciót miért zárja ki az, amikor az Orbán-kormány különféle háttéralkukkal, pofátlan kedvezményekkel édesgeti ide a bérrabszolgatartó külföldi cégeket (ha nem éppen ez a rendszerszintű, globális korrupció), az nem derült ki a beszélgetésből,

mindesetre Szijjártó Péter elütötte a kritikákat annyival, hogy Magyarország mindenféle nehézség ellenére növekedési pályán van, úgyhogy csak kuss.

Különleges kiadás – CNN, BUDAPEST 🇭🇺

Különleges kiadás – CNN, BUDAPEST 🇭🇺

Posted by Szijjártó Péter on Wednesday, May 3, 2023

Sértegetnek minket

A miniszter azt mondta: „A gazdaság évről évre növekszik. Évről évre megdöntjük a beruházási rekordokat. Gondolja, hogy mindez lehetséges lenne, ha rendszerszintű korrupció lenne?” Hiszen ha rendszerszintű korrupció van, akkor nincs növekedés, a befektetők nem jönnek, nem hozzák ide a pénzüket. „Tehát ez egyértelműen vádaskodás” – tette hozzá, felróva Richard Quest műsorvezetőnek, miért nem kérdezte meg az itteni befektetőket, a Németországból, Franciaországból, az Egyesült Államokból érkező nagyvállalatokat, ők tapasztaltak-e hasonlót.

A beszélgetésben Szijjártó Péter sértőnek nevezte a „Magyarország elleni” támadásokat, kifejtve: „Folyamatosan sértegetnek minket”.

Úgy fogalmazott, megérti a problémájukat, amely szerinte az, hogy „itt van egy kormány, amely egyértelműen mainstream-ellenes”. Ez egy jobboldali kormány, kereszténydemokrata kormány, nagyon hazafias kormány, ez a kormány szembe megy a nemzetközi liberális fősodorral sok fontos kérdésben, és mindeközben ez a kormány sikeres. Választást nyerni nagyon bonyolult dolog, de választást nyerni négyszer egymás után, nagy fölénnyel, „na, az nagyon nehéz” – sajnáltatta magukat Szijjártó Péter.

Richard Quest felvetette az ugandai „melegellenes törvény” ügyét, erre Szijjártó Péter az mondta, hogy nem ismeri a konkrét jogszabályt, de ha valakit azért fenyegetnek, mert hisz valamiben, „mert bármilyen közösséghez tartozik, mert beleszeret valakibe, ha ezért fenyegetik – akár halálbüntetéssel is –, azt én határozottan elítélem, mert itt, ebben az országban, függetlenül attól, hogy ki kibe szerelmes, függetlenül attól, hogy milyen közösséghez tartozik, itt biztonságban van, és védi az alkotmány. És amíg ez a kormány a helyén van, addig senkinek sem kell félnie, (…) tartozzon bármilyen közösséghez, legyen szerelmes bárkibe is” – állította.

Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy egy egyházi iskola megnyitóján azt mondta, ellenzi a civil szervezeteket és „az istentelen, bizonyos istentelen erőket”, hangsúlyozta, ezt nem így értette.

Tudja, én hívő vagyok!

„Mert tudja, én hívő vagyok, hiszek abban, hogy a vallás nagyon fontos, és a vallást tiszteletben kell tartani, és egy dologgal biztosan tisztában kell lennünk, hogy a kereszténység sajnos a legüldözöttebb vallás lett a Földön. És tudja, ennek az országnak több mint ezer éves keresztény államisága van. Tehát valóban felelősséget érzünk a világ keresztény közösségeiért, amelyeket üldöznek. És továbbra is segíteni fogjuk őket, ahogyan azt a Szentatya is elismerte, aki a múlt hétvégén látogatott el hozzánk” – mondta.

A műsorban szó esett az ukrajnai háborúról is: Richard Quest azt kérdezte Szijjártó Pétertől, hogy szerinte az ukránok intéztek-e dróntámadást a Kreml ellen. A tárcavezető azt válaszolta, hogy nem tudja, de egy dologban biztos: minél tovább tart ez a háború, annál több ilyen esemény történhet, és minél több ilyen esemény történik, annál nagyobb az eszkaláció veszélye.

„Tehát egy olyan szomszédos ország képviselőjeként, amely nagy veszélyben van egy esetleges eszkaláció miatt, sürgetem ennek a háborúnak a lehető leghamarabbi befejezését. Amint befejeződik, ilyen eseményekre nem kerül sor, és akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy megmentsük az emberek életét” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Egy újabb kérdésre elmondta azt is: a NATO nem részese a konfliktusnak, és mindent meg kell tenni azért, hogy a NATO ne váljon a konfliktus részévé, és ne kerüljön közvetlen konfliktusba az Orosz Föderációval. „Tehát mi ragaszkodunk a NATO ezen döntéséhez, és remélem, hogy ez a döntés a jövőben is érvényben lesz, mert ha a NATO közvetlenül belesodródna ebbe a konfliktusba, az a harmadik világháború kitörésének veszélyét hordozza magában. És ezt egyikünk sem szeretné” – emelte ki.

Ezek is érdekelhetnek

Orbán Viktor is gratulált a „kisújszállási asszonyságnak”

Megszólalt a kutyapártos nő megvesztegetésével lebukott fideszes: elképesztő mesével állt elő

Szijjártó: ma véglegessé válik, hogy Magyarország évtizedek után ismét embert küld a világűrbe

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Lemondott a fideszes választókerületi elnök, aki le akarta fizetni a Kétfarkúak jelöltjét

Bekérette a szlovák külügyminisztérium a magyar nagykövetet Szijjártó Péter kampányolása miatt