Bulvár

Ez nem egy nyilas házmester valami történelmi film forgatási helyszínéről, hanem Sulyok Tamást fotózták le Szegeden, egy csatorna mögött bujkálva

Baleset

Súlyos baleset az Esztergom Rallyn: nézők közé csapódott egy autó, legalább 4-en meghaltak, sok a sérült

Bulvár

Ironikus üzenetben sietett Varga Judit segítségére Renner Erika, a lúgos orvos áldozata

Zelenszkij a ruszki párti Orbán-kormányról: „Nagyon furcsa a helyzet: lehet-e egy NATO-ország Oroszország pártján és a NATO ellen?”

RövidenRöviden
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog tárgyalásuk után Brüsszelben 2023. február 9-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog tárgyalásuk után Brüsszelben 2023. február 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország magatartása és Oroszországgal való kapcsolata nem felel meg NATO-szövetséges státusának – vélekedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök finn, svéd, dán és norvég újságíróknak a hétvégén adott interjújában.

„Nagyon furcsa a helyzet: lehet-e egy NATO-ország Oroszország pártján és a NATO ellen?”

– idézte Zelenszkijt a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál. Az elnök szerint egy NATO-szövetséges ország nem állhat Oroszország mellett, amely ellenségnek tekinti a NATO-t. „Úgy gondolom, hogy ez nem megfelelő viselkedés” – mondta, hangsúlyozva, hogy pusztán „a saját szubjektív véleményét” mondja.

„A szövetséges nem csak egy szó, hanem egy tartalom. Ez olyan államok szövetsége, amelyek azonos biztonság- és értékszemlélettel rendelkeznek. Bizonyos pontokat eltérően kezelnek, de van egy megállapodás a szövetségesek között, védik egymást és saját értékeiket. Ha pedig az összes szövetséges azt mondja, hogy Oroszország ellenségnek nevez bennünket, Oroszországot a helyére kell tennünk, akkor egy állam nem mondhat nemet, és azt, hogy Oroszország márpedig a szövetsége. Ez lehetetlen, ez azt jelenti, hogy akkor az az ország nem szövetségese a NATO-nak. Ha pedig de jure szövetséges, de facto viszont a szövetség ellen dolgozik, akkor ne adjon tanácsokat Ukrajnának arról, belépjen-e a NATO-ba vagy sem” – szögezte le Zelenszkij, hangsúlyozva, hogy nem szabad egy szövetséges államnak akadályokat állítania Ukrajna NATO-csatlakozása elé.

Szijjártó: szívesen!

Szijjártó Péter válaszára sem kellett sokáig várni, a Moszkvába gyakorlatilag hazajáró oroszbarát magyarországi külügyér úgy reagált Zelenszkij szavaira: „szerencsére” nem az ukrán elnök dönti el, hogy Magyarország viselkedése NATO-tagországként megfelelő-e.

A magyar emberek már eddig is rendkívül magas árat fizettek az ukrajnai háborúért. Sok magyar ember – a kárpátaljai magyar közösség tagjai – halt már meg ebben a háborúban – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, ha ez a nyilatkozat azt jelenti: az ukrán elnök tisztelettel megköszöni a magyaroknak, hogy „beengedtek és elláttak több mint egymillió menekültet Ukrajnából”, és tisztelettel megköszöni, hogy „folyamatosan küldik a segélyeket”, akkor „szívesen, és számíthatnak ránk a jövőben is” – írta Szijjártó Péter.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Karácsony Gergely: „Putyin egyik legfontosabb tanítványa” Budapestet fojtogatja

Kocsis: ha annyira fontos a svédeknek a NATO-csatlakozás, akkor jöjjenek ide!

Mi történik? Összehívta az Országgyűlés rendkívüli ülését Kövér László

Rubeljobboldal: magyar politikusok is kaphattak pénzt Moszkvából oroszbarát propaganda terjesztéséért

Terrortámadás történt Moszkva közelében, sok a halott

Rákkal kezelik Katalin walesi hercegnét