Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Hírszerző antennákkal rakták tele a Bajza utcai orosz nagykövetség tetejét, fél Budapestet lehallgathatják velük

A Rogán-minisztérium szerint nem kell aggódni, mert a magyar szervek nem tudnak semmiféle lehallgatásról.

Hírszerző antennákkal rakták tele a Bajza utcai orosz nagykövetség tetejét, fél Budapestet lehallgathatják velük
Fotó: Facebook/Panyi Szabolcs

Európa-szerte, így Magyarországon is speciális, a jeladós hírszerzésre (SIGINT) szolgáló berendezéseket szereltek fel orosz létesítmények tetejére – írja a Vsquare nemzetközi oknyomozócsoport, melynek cikkében többek között a Pegasussal megfigyelt Panyi Szabolcs magyar újságíró is közreműködött.

Mint írják, az úgynevezett SIGINT-berendezéseket az orosz hírszerzés számára érdekes személyek, például nem titkosított kommunikációt használó politikusok telefonjainak követésére és kommunikációjának lehallgatására, illetve kémelhárításra lehet használni.

„182 ilyen antennát számoltunk össze Európa-szerte, de a legérdekesebbek azok a fészerek, vagy konténerek, melyek a legérzékenyebb megfigyelőeszközöket rejtik”

írja a Facebook-oldalán Panyi, aki idén februárban lett a közép-európai oknyomozások vezetője a Vsquare-nél. A fura antennák a budapesti Bajza utcában található orosz követségen is felfedezhetők egy ránézésre fészer-jellegű építmény szomszédságában.

📡📻🇷🇺Vajon melyik tévécsatornákat próbálja a Bajza utcai orosz nagykövetség befogni ezekkel a fura antennákkal? És miért…

Posted by Szabolcs Panyi on Tuesday, April 18, 2023

„Na de mit csinálnak az oroszok a Bajza utcában? Volt magyar titkosszolgák szerint egyrészt képesek begyűjteni minden közeli mobiltelefon készülék azonosítóit (IMEI, telefonszám), valamint széles hatósugárban le is tudják hallgatni a GSM hálózaton folyó telefonbeszélgetéseket. Rendelkeznek egy fejlett rádiófelderítő eszközzel is, amivel Budapest 30 kilométeres körzetében képesek belehallgatni rádióadásokba (pl. rendőrségi, taxis rádiózás), illetve észlelni a rádiójel-aktivitást. Utóbbi segítségével például ki tudják szúrni, ha a követségük vagy mozgásban lévő ügynökeik közelében a magyar kémelhárítás rádiózik”

– írja Panyi Szabolcs, megjegyezve, a Külügyi és Külgazdasági Intézet egyébként éppen az orosz nagykövetséggel szemben működik a Bajza utcában, de a Fidesz központi pártszékháza is csupán két sarokkal odébb található.

Kabinetiroda: nem tapasztaltak lehallgatásra utaló jeleket

A Vsquare cikkére reagálva szerdán közleményt adott ki a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Ebben azt írják, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri az ilyen és ehhez kapcsolódó eszközök kérdéskörét, a sajtóban írtak téves következtetéseken alapulnak, részletezni viszont már nem részletezték, hogy pontosan mik ezek a „téves következtetések”.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy „a nemzetbiztonsági szervek technológiai elhárító tevékenységük során nem tapasztaltak telefonos kommunikációs lehallgatásra utaló jeleket, amennyiben ilyenre sor kerülne, annak feltárására és megakadályozására minden képességgel rendelkeznek”.