Belföld

Ismét megszólalt Magyar Péter: a nemzetbiztonsági bizottság elnökével egyeztetett

Bűnügy

Kirúgása után még közel 3 millió forintért tankolt egy férfi a volt munkaadója számlájára

Baleset

Káosz, tömegbaleset az M7-esen Velencénél, több tucat jármű érintett

Hírszerző antennákkal rakták tele a Bajza utcai orosz nagykövetség tetejét, fél Budapestet lehallgathatják velük

A Rogán-minisztérium szerint nem kell aggódni, mert a magyar szervek nem tudnak semmiféle lehallgatásról.

RövidenRöviden
Hírszerző antennákkal rakták tele a Bajza utcai orosz nagykövetség tetejét, fél Budapestet lehallgathatják velük
Fotó: Facebook/Panyi Szabolcs

Európa-szerte, így Magyarországon is speciális, a jeladós hírszerzésre (SIGINT) szolgáló berendezéseket szereltek fel orosz létesítmények tetejére – írja a Vsquare nemzetközi oknyomozócsoport, melynek cikkében többek között a Pegasussal megfigyelt Panyi Szabolcs magyar újságíró is közreműködött.

Mint írják, az úgynevezett SIGINT-berendezéseket az orosz hírszerzés számára érdekes személyek, például nem titkosított kommunikációt használó politikusok telefonjainak követésére és kommunikációjának lehallgatására, illetve kémelhárításra lehet használni.

„182 ilyen antennát számoltunk össze Európa-szerte, de a legérdekesebbek azok a fészerek, vagy konténerek, melyek a legérzékenyebb megfigyelőeszközöket rejtik”

írja a Facebook-oldalán Panyi, aki idén februárban lett a közép-európai oknyomozások vezetője a Vsquare-nél. A fura antennák a budapesti Bajza utcában található orosz követségen is felfedezhetők egy ránézésre fészer-jellegű építmény szomszédságában.

📡📻🇷🇺Vajon melyik tévécsatornákat próbálja a Bajza utcai orosz nagykövetség befogni ezekkel a fura antennákkal? És miért…

Posted by Szabolcs Panyi on Tuesday, April 18, 2023

„Na de mit csinálnak az oroszok a Bajza utcában? Volt magyar titkosszolgák szerint egyrészt képesek begyűjteni minden közeli mobiltelefon készülék azonosítóit (IMEI, telefonszám), valamint széles hatósugárban le is tudják hallgatni a GSM hálózaton folyó telefonbeszélgetéseket. Rendelkeznek egy fejlett rádiófelderítő eszközzel is, amivel Budapest 30 kilométeres körzetében képesek belehallgatni rádióadásokba (pl. rendőrségi, taxis rádiózás), illetve észlelni a rádiójel-aktivitást. Utóbbi segítségével például ki tudják szúrni, ha a követségük vagy mozgásban lévő ügynökeik közelében a magyar kémelhárítás rádiózik”

– írja Panyi Szabolcs, megjegyezve, a Külügyi és Külgazdasági Intézet egyébként éppen az orosz nagykövetséggel szemben működik a Bajza utcában, de a Fidesz központi pártszékháza is csupán két sarokkal odébb található.

Kabinetiroda: nem tapasztaltak lehallgatásra utaló jeleket

A Vsquare cikkére reagálva szerdán közleményt adott ki a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Ebben azt írják, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri az ilyen és ehhez kapcsolódó eszközök kérdéskörét, a sajtóban írtak téves következtetéseken alapulnak, részletezni viszont már nem részletezték, hogy pontosan mik ezek a „téves következtetések”.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy „a nemzetbiztonsági szervek technológiai elhárító tevékenységük során nem tapasztaltak telefonos kommunikációs lehallgatásra utaló jeleket, amennyiben ilyenre sor kerülne, annak feltárására és megakadályozására minden képességgel rendelkeznek”.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Villamos és személyautó ütközött az I. kerületben, egy ember az autóba szorult

Fegyverrel túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben

Öt budapesti férfit vádolnak jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelmével

Karácsony Gergely: „Putyin egyik legfontosabb tanítványa” Budapestet fojtogatja

Nem állt fel a Fidesz-frakció Navalnij emlékére, mert Orbán szerint „sovinisztáknak nem jár tisztelet”

Megválasztották a Fidesz új aláíró-bohócát, ezt mondta Sulyok Tamást első beszédében