Baleset

Megtalálták az ötödik magyar kajakost is, aki a viharban tűnt el a tengeren Horvátországban

Bulvár

Koncz Gábor elárulta, hogy miért rajong egyre jobban Orbán Viktorért

Belföld

Magyar Péter újabb országjárásra indul

Bosszúhadjáratot indított a kormány a Magyar Orvosi Kamara ellen, a szervezet reagált a hazugságokra

„Meg akarnak törni minket, azt akarják, hogy fogjuk be a szánkat.”

mok-kozgyules
A Magyar Orvosi Kamara rendkívüli küldöttgyűlése 2023. február 4-én. Fotó: mok.hu

Bár a Magyar Orvosi Kamara még aznap cáfolta a vádakat, a Belügyminisztérium is ugyanazt harsogja, amit Gulyás Gergely a szombati Kormányinfón állított: „nyomást gyakorolnak az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket”.

A Pintér Sándor vezette minisztérium ezért hétfői közleménye szerint odáig menne, hogy megszüntetné az orvosok számára a kötelező kamarai tagságot, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezné át. Ezzel egyszersmind ellehetetlenítené a szervezet működését. A parlament honlapján már olvasható a vonatkozó törvényjavaslat.

Az orvosi kamara tehát hiába írta meg, hogy egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést, a kormány végre talált egy indokot, hogy beszánthassa a nem kifejezetten bólogató Jánosokból álló MOK-ot.

A Magyar Orvosi Kamara hétfői sajtótájékoztatóján Kincses Gyula elnök elmondta: „a kormány abszolút valótlan indokokkal, hazugságok alapján indított nagyon durva támadást a kamara ellen”.

„Az a hivatalos indok, hogy mi a hatalmunkkal visszaélve fenyegetünk kollégákat, akik együtt akarnak működni, végre akarják hajtani a kormányzati intézkedést, és etikai eljárásokat akarunk eszközként használni ellenük. Valójában egy esetben tettünk bejelentést etikai ügyben, és ezen kívül semmi más nem igaz. Nem olyan kolléga ellen indult az eljárás, aki szeretné az ügyeleti szerződést aláírni, hanem egy olyan vezető háziorvos ellen, aki az országos kórházfőigazgatótól kapja a fizetését, és presszionálta a kollégáit. Ő volt az, aki visszaélt a hivatali helyzetével, az ott lévő kollégákat megfélemlítette. Semmilyen tényalapja nincs annak az ügynek, amelyre hivatkozva bevezetnék az új törvényt”

idézte az RTL.hu Kincsest.

Svéd Tamás kamarai titkár az ötvenes éveket időző koncepciós eljárásnak minősítette a BM eljárását.

„Nincs tárgyalás, ítélet van” – összegezte Svéd Tamás a minisztérium törvénytervezetében foglaltakat. Úgy vélte: a kamara eddigi lépései eredményesek voltak, és nem sikerült a kormányzatnak az eredeti, erőltetett ütemben végigvinni az alapellátási rendszer megújítását, ez válthatta ki a mostani kormányzati lépést.

Álmos Péter, a kamara alelnöke azt mondta, a kormány „támadása” nem a kamara, hanem az orvosok ellen irányul. „Meg akarnak törni minket, azt akarják, hogy fogjuk be a szánkat” – fogalmazott.

A Magyar Orvosi Kamara vezetősége azt kéri az orvosoktól: aki komolyan gondolja, adja be az önként vállalt túlmunkaszerződés felmondását, valamint azt, hogy erősítsék meg a kamarai tagságukat, ne írják alá az új ügyeleti szerződésüket, és küldjenek tiltakozó leveleket a Belügyminisztériumnak.

Egyúttal közölték, hogy minden legális jogorvoslati lehetőséget kihasználnak majd, nagy valószínűséggel hitelrontás miatt pert indítanak a Belügyminisztérium ellen.

Ez is érdekelhet:
Udvaron szülte meg, majd a szomszéd kertjében hagyta gyerekét egy 15 éves emődi lány, emberöléssel gyanúsítják

Kapcsolódó hírek

Nyerges vontató és egy kisbusz ütközött az M1-esen

Jön a vihar! Másodfokú riasztást adtak ki két megyére

Magyar Orvosi Kamara: sérülhet az ellátás biztonsága a kata átalakítása miatt

Egészségügyi államtitkár: „Vannak orvosok, akik többet keresnek, mint az államtitkárok”

Elegük lett az orvosoknak, rendkívüli nyomásgyakorlásba kezdenek

Megszólalt a Magyar Orvosi Kamara: „belefulladnak a betegekbe a sürgősségi osztályok”

Súlyos következménye lehet Orbánék szemétkedésének: a DK szerint végveszélybe kerültek az uniós pénzek

Megszavazták, rekordgyorsasággal leverte a fideszes parlament az orvosi kamarát

Már a Készenléti Rendőrséget is ráuszították az orvosi kamarára

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!