Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Megszavazták, rekordgyorsasággal leverte a fideszes parlament az orvosi kamarát

Volt akadékoskodás, nincs akadékoskodás.

Megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát az a törvény, amelyet kedden, a kormány bosszúhadjáratának keretében 122 igen szavazattal, 31 ellenvoks mellett, tartózkodás nélkül fogadott el a Ház.

A belügyminiszter által hétfőn beterjesztett és kivételes eljárásban kedden elfogadott jogszabály kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység.

A 24.hu cikke emlékeztet, a lépéssel

  • feltehetően ugranak a kamara bevételei: a magánnyugdíjpénztárak kivéreztetéséhez hasonlóan, amelyik orvos 30 napon belül nem jelzi, hogy tag szeretne maradni, annak automatikusan megszűnne a tagsága. Arra is van lehetőség, hogy az orvos nyilatkozzon, ki akar lépni. Ugyanakkor mindkét esetben időarányosan vissza kell térítenie a kamarának a fennmaradó időszakra eső idei kamarai tagdíjat.
  • Az etikai ügyeket kivennék a kamara kezéből, az új etikai szabályokat a kormány szabná meg, az ügyeket pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) bírálná el.
  • Az orvosokat érintő továbbképzések minősítésében és véleményezésében a MOK helyett az egészségügyért és a felsőoktatásért felelős miniszter által kijelölt szerv járna el.