Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Elegük lett az orvosoknak, rendkívüli nyomásgyakorlásba kezdenek

„Magyarországon az egészségügy összeomlott, a betegek nem kapnak időben ellátást.”

A Magyar Orvosi Kamara rendkívüli küldöttgyűlése 2023. február 4-én.
A Magyar Orvosi Kamara rendkívüli küldöttgyűlése 2023. február 4-én. Fotó: mok.hu

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ennek kikényszerítésére pedig nyomásgyakorló eszközök bevetésére kéri az orvosokat – jelentették be a MOK vezetői szombaton, a szervezet rendkívüli küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Álmos Péter alelnök közölte, a küldöttgyűlésen megfogalmaztak azonnali, „tűzoltó jellegű” javaslatokat – például, hogy visszamenőlegesen, januártól kapjanak béremelést az egészségügyi szakdolgozók –, valamint szeretnének „rendszerváltást” kikényszeríteni az egészségügyben, egy ciklusokon átívelő stratégia kidolgozásával.

Az egészségügy jobbításáért kezdenek nyomásgyakorlásba az orvosok

Posted by Magyar Orvosi Kamara on Saturday, February 4, 2023

Ennek érdekében nyomásgyakorló eszközöket is bevetnek: a háziorvosok képviselői úgy döntöttek, hogy letétbe helyezik feladatellátási szerződésük felmondását és/vagy elzárkóznak az új ügyeleti szerződésük aláírásától, a szakellátásban dolgozó orvosok pedig úgy határoztak, hogy az önként vállalt többletmunkára vonatkozó szerződésük felmondását helyezik letétbe.

Álmos Péter kiemelte, az egészégügy átalakítása érdekében ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormány a szakmai kamarák, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a betegszervezetek és minden parlamenti párt bevonásával hozzon létre munkacsoportot, amely legkésőbb tavasszal kezdje meg működését, és az év végéig legyen eredménye a munkájának. Véleménye szerint

ma Magyarországon az egészségügy már nem működik, összeomlott, a betegek nem kapnak időben ellátást, a rendszerben a gyógyítás feltételei nem adottak, nem megfelelőek.

Kincses Gyula, a MOK elnöke szintén arról beszélt, hogy a magyar egészségügy jelenleg jövőkép nélküli, a teljesítménye, hozzáférhetősége, az ellátás minősége kritikus pontra ért, ezért hívták össze a küldöttgyűlést.

Azt szeretnék elérni, hogy Magyarországon egy jobb, igazságosabb, működőképesebb egészségügy legyen, amelyben az orvosok és a betegek is jól érzik magukat – fogalmazott a kamarai elnök. Szólt arról is, hogy

a kormánynak többször jelezték a gondokat, javaslatokat is tettek, de ezeket érdemben nem hallgatták meg.

Közölte, a MOK területi szervezeteinél gyűjtik majd a felmondásokat, és e szervezetek tanácsai döntenek majd a felmondások esetleges élesítéséről.

A kiosztott sajtóanyag szerint a szakdolgozói béremelés mellett azonnali hatállyal követeli a MOK a háziorvosi és a fogorvosi ellátás megerősítését a működési feltételek javításával és a megemelkedett rezsiárak kompenzálásával, valamint a szakellátásban dolgozók munkafeltételeinek javítását, például a szakellátók elvett pótlékainak visszaállításával és a korlátlan időtartamú áthelyezést lehetővé tevő jogszabályok visszavonásával.

Kapcsolódó friss hírek

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Kezd belegabalyodni a kormány, hogy a „csak ránk ható háború” vagy a kereskedők miatt drága az üzemanyag

Nagy Márton: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

Orbán agya elborult: már a világ összes idei választásának megnyerésére készül

Gázolt az M2-es metró