Belföld

Magyar Péter felmosta a padlót Bicskén a helyi fideszes képviselő inasával

Külföld

Putyin megszólalt a háború folytatásáról

Sport

Molesztálásról, „suttyó alkesz” edzőről írt a többszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta, azonnal reagált a szövetség

Ujhelyi: hazudott a kormány a pedagógusok béremelése ügyében

Ujhelyi: hazudott a kormány a pedagógusok béremelése ügyében
Fotó: Facebook/dr. Ujhelyi István

Hazugságával szembesítette a kormányt a pedagógusok béremelése ügyében Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselője szerdai sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus azt mondta, meglepődött, amikor azt hallotta kormányzati szereplőktől, Brüsszel akadályozza a pedagógusok béremelését.

Felidézte: a magyar kormány másfél-két éve nyújtott be egy javaslatsort arról, miként akarja felhasználni azt a közel 13 ezer milliárdnyi forrást, ami Magyarországnak járna 2021-2027 között. 140 oldalon fejtegette a kabinet, mire kér pénzt, de meg sem említették a pedagógusok béremelését. Megjegyezte: az MSZP már akkor jelezte, hogy a társadalmi egyeztetések hiánya és a program tartalma miatt nem lesz elfogadható az európai intézményeknek ez a javaslat. Nem véletlen, hogy nem született meg a megállapodás Magyarország és az unió között – állapította meg az EP-képviselő.

Ujhelyi István szerint a pedagógus szakszervezetek és érdekképviseletek tavaly őszi, illetve idén tavaszi harca eredménnyel zárult, győztek. A magyar kormány változtatott álláspontján és olyan javaslatot tett le az asztalra, amelyben 1 milliárd eurót, mintegy 400 milliárd forintot kér az elmúlt évek pedagógusbér-csökkenését kompenzálandó. Kimondták azt is, hogy a pedagógusbéreket legalább a diplomás bér 80 százalékáig „fel kell húzni”.

Navracsics Tibor miniszterként megértette, ha pénzt kérnek, akkor figyelni kell arra is, milyen szakmai elvárásokat fogalmaznak meg az európai intézmények – mutatott rá az MSZP-s európai parlamenti képviselő.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a pedagógusbéremelések ügyében csak az első félidőt nyerték meg, akkor érkeznek meg ténylegesen a források, ha a jogállamisági kérdéseket is rendezi Magyarország, ami miatt most „befagyott állapotban” vannak az uniós pénzek.

Különben az ígéretek csak papíron meglévő források lesznek, és nem látnak belőle semmit. Ha egyetlen forintot is veszítenek, az Orbán Viktor és a magyar kormány felelőssége – jelentette ki a szocialista politikus, aki úgy látta: érdemes Magyarországon a szakszervezeteknek, az érdekképviseletnek és minden társadalmi csoportnak, amelyik úgy érzi, bármilyen sérelem érte, vállalni a harcot, mert valamilyen eredménye lesz ezeknek.

Ez is érdekelhet: Ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Kapcsolódó hírek

Varga Mihály most jelentette be: rengeteg pénz érkezett Magyarországra az uniótól

Most érkezett! Bezárt egy éttermet a Nébih, súlyos dolgokat találtak

„A tanárainkkal vagyunk” – Diákok szervezésében az oktatásért demonstráltak Budapesten

Tablót kaptak Budakalászon a pályaelhagyó tanárok

Felmondott a harmincöt éves fizikatanár, sírásóként dolgozik

Csak a nyár közepéig több mint 450 pedagógus hagyta ott az állami iskolákat

Rohad a közoktatás is: mélypontra került a főállású tanárok száma Magyarországon

Több mint 2 ezer pedagógus mondott fel az utóbbi hónapokban a státusztörvény miatt

Fidesz: a baloldal nem akarja, hogy a pedagógusok 800 ezer forintot keressenek!

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!