Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Mérő László kiosztotta az ellenzéket: „Legközelebb ezeknek a pártoknak biztosan nem fogok elmenni szavazatot számlálni”

A matematikus szerint a választás alapvető tévedése volt a szavazatszámlálás körüli hergelődés.

Dr. Mérő László magyar matematikus, publicista, pszichológus, játékfejlesztő, az ELTE Pszichológiai Intézetének és a Babeș–Bolyai Tudományegyetemnek professzora.
Dr. Mérő László magyar matematikus, publicista, pszichológus, játékfejlesztő, az ELTE Pszichológiai Intézetének és a Babeș–Bolyai Tudományegyetemnek professzora. Fotó: Facebook/Dr. Mérő László

„Az idei választás során kettővel is gyarapítottam tévedéseim hosszú sorát” – kezdődik a vasárnapi választáson szavazatszámlálóként is részt vevő Mérő László hosszú Facebook-posztja.

A matematikus, publicista, pszichológus vidéki tapasztalatai nyomán arról ír, hogy az egyik tévedése az volt, hogy korábban azt jósolta, „Orbán Viktor kétharmadot hétszentség, hogy nem fog kapni”.

Úgy látja, Márki-Zay Péter az utolsó percig becsülettel küzdött, „akkor is, amikor hátranézett, és látta, hogy mögötte senki sincs, a többiek nem jönnek vele”. Valóban követett el súlyos kommunikációs hibákat – írja Mérő –, de nem ezt gondolja a bukás legfőbb okának, hanem a többi párt viselkedését: „MZP elárulása eltántorított szinte mindenkit, aki nem zsigerileg utálja a Fideszt”.

„Csak egy apró példa már a választás utánról: az ellenzéki eredményváróról két ember kivételével mindenki elszelelt MZP mellől. Előttem ezentúl nem áll meg egyik olyan párt sem, amelynek a vezetőitől ez kitellett. Így a szememben MZP-n kívül csak Donáth Annának (s így a Momentumnak) és Karácsony Gergelynek (az örök pártnélkülinek) maradt meg a becsülete, ők nem lógtak meg gyáván. A többiek részemről kuka. DK – kuka, Jobbik – kuka, MSzP – kuka, úgy, ahogy vannak. LMP, Párbeszéd, Együtt – á, rajtuk már kikukázni sincs mit. Pár lézengő díszlet-ember jó pénzért a Parlamentben, ennyi maradt belőlük”

– olvasható a posztban.

Mérő László a másik tévedésének azt tartja, hogy korábban a legfontosabb feladatként jelölte meg, hogy mind a 10,285 szavazókörben legyen legalább két ellenzéki szavazatszámláló.

„A tévedésem az volt, hogy erre valóban szükség van. Engem történetesen Zemplénbe, Sárazsadányba vezényelt az algoritmus. Elszántan mentünk oda kolléganőmmel azzal, hogy itt aztán csalás nem lesz, azt garantáljuk. Nos, az ott eltöltött hosszú és fárasztó nap alapján biztosan merem állítani, hogy akkor sem lett volna csalás, ha nem vagyunk ott”

– írja, megjegyezve, hogy azóta más ellenzéki szavazatszámlálókkal beszélgetve is világossá vált, hogy a választás nem ezen múlt. „Legalább húszezer emberben dőlt meg az a mese, amivel a mi pesti agyunk át lett mosva, hogy vidéken sötétség, tudatlanság, agymosás és csalás honol. A Fidesz valóban tarolt vidéken, de nem emiatt, hanem amiatt, mert sokkal jobb volt, mint az ellenzék” – értékelt.

Azt is írta, sok mindenben megértette azt a vidéki világot, amely nagy többséggel a Fideszre szavazott, de legközelebb ezeknek a pártoknak biztosan nem fog elmenni szavazatot számlálni.

„Ezt a hatalmas erőforrást használhatta volna az ellenzék sokkal hatékonyabban is, ha nem azt a buta mesét kellett volna megcáfolnunk, hogy vidéken agymosott fideszesek elcsalják a szavazást. Erre lett elhasználva az energiánk ahelyett, hogy ezt a sok százmillió forintnyi értéket arra használtuk volna, hogy kitaláljunk egy sok mindenki számára vonzóbb alternatívát Orbánnal szemben” – zárta posztját.