Belföld

Magyar Péter: nem jött be a megafonos lejáratás, „készülnek a hamisított rendőri jelentések”

Bulvár

Újabb botrány: most a hitgyülis ATV-ben mentegették a pedofíliát

Belföld

Ismét megszólalt Magyar Péter: a nemzetbiztonsági bizottság elnökével egyeztetett

Brutális, több milliárdos bírsággal lehetetlenítené el az ellenzéki pártokat az Állami Számvevőszék

Az ÁSZ-t továbbra sem a Fidesz folyamatos közpénzégető kampányolása zavarja, hanem Márki-Zay támogatásai.

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az RTL Klub stúdiójában.
Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az RTL Klub stúdiójában. Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

A kormányzati kommunikáció „guruló dolláros” narratívájára rácsatlakozva az Állami Számvevőszék (ÁSZ) most azért büntetné meg az ellenzéki pártokat, mert külföldről is kaptak támogatást a 2022-es országgyűlési választás előtti kampányukra. A Fidesz érdekében elkampányolt mérhetetlenül sok közpénz viszont valahogy továbbra sem szúrja az ÁSZ szemét.

A 24.hu-nak négy ellenzéki vezető is megerősítette, hogy megkapták az ÁSZ dokumentációját. Gyöngyösi Márton, a Jobbik–Konzervatívok elnöke azt mondta, egyelőre vizsgálják a levelet. Értesítést kapott a bírságról Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, valamint a Párbeszéd, és az LMP vezetése is.

Úgy tudni, az ÁSZ – hivatalosan – azért sarcolná az eleve döglődő ellenzéki pártokat, mert a 2022-es választás előtt Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom 1,7 milliárd forintot kapott külföldről. Bár a választáson a szervezet nem indult, az MMM fizethette az ellenzéki kampány egyes elemeinek költségeit.

A büntetés ennek az összegnek nagyjából a duplája, 3,2 milliárd forint lehet.

Az ÁSZ szerint még nem döntöttek

A számvevőszék kedd délután közleményt juttatott el az MTI-hez, amiben azt írják: még nem döntöttek „az ellenzék tiltott kampányfinanszírozási ügyében”, és az sem állapítható meg, melyik pártra milyen jogkövetkezmények vonatkoznak.

Windisch László, az ÁSZ elnöke azt közölte, a „tiltott támogatás” összegét csak később, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálatának ismeretében lehet megállapítani, a büntetés mértéke is ettől függ. Emellett a jogszabályok sem egyértelműek arról, hogyan oszlik meg a jogkövetkezmény az érintett pártok között olyan esetben, amikor az összefogásuk érdekében, de nem pártnak vagy pártoknak címzett, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásban részesülnek. Az ÁSZ emiatt egyeztetést kezdeményez a jogalkotóval az üggyel kapcsolatos rendelkezésekről.

Windisch László azt is elmondta, a számvevőszéknek hatósági jogköre nincs, bírságot, büntetést nem szab ki, a tiltott pártfinanszírozás jogkövetkezményeit sem ők, hanem a törvény határozza meg.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Megválasztották a Fidesz új aláíró-bohócát, ezt mondta Sulyok Tamást első beszédében

Kirúgták Pálffy Istvánt a Hír TV-től, miután pedofilok mentegetésével debütált első adásában

ÁSZ: Akkora támadás érte a szuverenitást és a demokráciát a legutóbbi választáson, hogy amiatt még a kampányfinanszírozási jelentés sem készíthető el időben

Lázár János megfenyegette a hódmezővásárhelyieket, Márki-Zay szerint le kell mondania

Nem állt fel a Fidesz-frakció Navalnij emlékére, mert Orbán szerint „sovinisztáknak nem jár tisztelet”

Márki-Zay durva dolgokat állít Gyurcsányról