Titkosszolgálati vizsgálat indul Márki-Zay Péter kampánypénzei miatt

A korábbi miniszterelnök-jelölt egy interjúban kotyogta el, hogy külföldről kaptak támogatást.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke.
Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke. Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a következő hetekben „folyamatosan vizsgálja majd” a szolgálatok elemző-értékelő munkájában felmerülő tényeket a baloldali pártok amerikai kampányfinanszírozásával kapcsolatban – „értesült” a kormánypárti Magyar Nemzet.

A propagandalap csütörtökön megjelent, „Titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a nemzetbiztonsági bizottság a guruló dollárok ügyében” címet viselő cikkben a parlamenti testület aznapi, zárt üléséről szivárogtattak.

„A jogellenes külföldi beavatkozási kísérlet nagy vitát váltott ki a bizottság tagjai között, hiszen a példátlan ügy Magyarország szuverenitását súlyosan sérti”

– habosították tovább az aktuális „ügyet”, mely szerint Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi közös miniszterelnök-jelöltje maga ismerte el, hogy júniusban, vagyis jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból. Márki-Zay Péter szerint ennek a támogatásnak a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit”.

Megjegyezték: a támogatás egy összegben érkezett a mozgalomhoz az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól, amelytől korábban is kaptak már „három-négy nagyobb tételt”. Az Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 év elején alapított ngo, elnök-igazgatója Karácsony Gergely főpolgármester nemrég leköszönt városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója volt.

A Magyar Nemzet szerint Márki-Zay Péter eközben nyilvánosságra hozta mozgalmának teljes elszámolását a beérkezett adományokról, és ebből kiderült, hogy nyolc, összesen 1,86 milliárd forintnak megfelelő dolláros „makroadomány” duzzasztotta az MMM számláját. Mindez szerintük azért is aggályos, mert a magyar pártfinanszírozási törvény kifejezetten tiltja hazai politikai pártok támogatását külföldi forrásokból – méltatlankodott a kormánypárti lap.

Kapcsolódó hírek