Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

MCC: imádták a fiatalok a Fidesz-KDNP-t az áprilisi választáson

A fideszes káderképző megállapította, hogy használt a választás előtti osztogatás.

MCC: imádták a fiatalok a Fidesz-KDNP-t az áprilisi választáson
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Megdőlt az ellenzéki fiatalok toposza: az elsőválasztók csaknem fele szavazott a kormánypártok listájára az áprilisi országgyűlési választáson

– állapította meg a több százmilliárd forint közpénzzel kitömött fideszes káderképző, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a hozzá tartozó „Ifjúságkutató Intézet” közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve szerdán.

A választásokon részt vevő 18-21 éves magyarországi fiatalok 49 százaléka voksolt a Fidesz-KDNP Orbán Viktor vezette listájára, és csupán 22 százalékuk szavazott az ellenzéki pártszövetség közös listájára – állítólag ezt mutatta a május-júniusban, ezer fiatal személyes megkérdezésével, a Társadalomkutató Kft. közreműködésével végzett reprezentatív felmérés.

A közlemény szerint a Mi Hazánk Mozgalomra az először választók 8 százaléka adta voksát, a többi kispárt pedig jóval a parlamenti küszöb alatt szerepelt a körükben is.

Úgy értékelték: ez világosan jelzi, hogy a Márki-Zay Péter vezette közös ellenzéki listának nem sikerült megszólítania a fiatal szavazókat, hiszen körükben az ellenzéki pártszövetség támogatottsága a 34,4 százalékos listás végeredmény kétharmadát sem érte el. Ezzel szemben a korcsoportban a Fidesz-KDNP szavazóinak aránya a kormánypártok belföldi listás végeredményének (52,5 százalék) kilenctizedét érte el.

A „kutatás” azt már elfelejti megemlíteni, hogy a választás előtt a kormány szja-kedvezménnyel és mindenféle támogatásokkal igyekezett lekenyerezni a fiatalokat, többek között ennek az árát nyögi most az ország a rezsicsökkentés részbeni felszámolása, valamint a katás adózók megnyomorítása okán.

Összességében kijelenthető – közölték -, hogy a kormánypártok támogatottsága az először szavazók körében is elsöprő volt az áprilisi országgyűlési választáson, a baloldali ellenzék pedig gyengébben szerepelt a korcsoportban az össztársadalmi eredményekhez képest.

„Mindezek tükrében elmondható, hogy az első szavazatukat április 3-án leadó fiatalok döntően Fidesz-szavazók voltak” – áll a dokumentumban.