Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Orbán bedurrantja a választási osztogatást: akár 1,4 milliót is kaphatnak a gyerekes családok

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Feljebb tekerte a már három éve zajló 2022-es választási kampányát Orbán Viktor, aki ma azt ígérte,

a gyermekes szülők jövő év elején visszakaphatják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.

Egy feltétel lesz, el kell érni idén az 5,5 százalékos GDP-növekedést – tette hozzá a kormányfő. Egy másik „apróbetű” is van azonban, Orbán ugyanis úgy véli, „a leggazdagabbaknak erre nincs szükségük”, ezért az átlagjövedelemnél kellene húzni egy határt, és csak az ez alatt gyermeket nevelő szülőknek visszaadni a befizetett szja-t, hogy „újra feltölthessék tartalékaikat”. A kormányfő számításai szerint ez 550-580 milliárd forintot jelentene a költségvetésnek.

Magyarország újraindul! 5,5 százalékos gazdasági növekedés mellett visszaépítjük a családok tartalékait!

Magyarország újraindul! 5,5 százalékos gazdasági növekedés mellett visszaépítjük a családok tartalékait // Hungary restarts! With 5.5% economic growth we can rebuild the financial reserves of families!

Posted by Orbán Viktor on Wednesday, June 9, 2021

Jöhet a 200 ezres minimálbér

Belengette a kétszázezer forintos minimálbért is, de figyelmeztetett – ha „rázúdítjuk” egy lépésben a 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és középvállalkozásokra, akkor azok tönkre fognak menni, elbocsátások lesznek, és nem teljes foglalkoztatás, hanem munkanélküliség várható.

Ezért, ha magasabb minimálbért akarunk – 200 ezer forintot egy vagy két lépésben – akkor ehhez a kis- és középvállalkozásoknak segítséget kell adni az őket terhelő adók érzékelhető csökkentésével – magyarázta. Azt javasolta Parragh Lászlónak, az iparkamara elnökének, hogy „előre gondolkodva, egy vagy két vagy három évre akár”, kössenek átfogó megállapodást a minimálbér mértékéről, és a horizontot ne engedjék lejjebb, mint 200 ezer forint.

1,4 millió forintot is jelenthet a 2022-re időzített ajándék

A Telex számításai szerint az olyan családok, ahol a szülők átlagbért keresnek, közel másfél millió forintnyi adót is visszakaphatnak jövő év elején, nem sokkal a parlamenti választások előtt. Legjobban az egygyerekes családok járnak, mert itt csak havi 10 ezer forint az szja-kedvezmény, tehát ennyivel kevesebb adót fizetnek.

Ha mindkét szülő a bruttó átlagkereset kapja, akkor így alakulnak a számok:

  • egy gyereknél 1 446 720 Ft adót kaphatnak vissza;
  • két gyereknél 1 086 720 forintot;
  • három gyereknél pedig összesen 783 360 forint jár vissza.

A minimálbérre bejelentett szülők esetében egy gyereknél 482 640 forintot kap vissza a család, két gyereknél érdemes megosztaniuk az szja-kedvezményt, ebben az esetben jövő év elején 122 640 forintot kapnak majd vissza, míg három vagy több gyerek esetén, a mostani adókedvezményt kihasználva már nem is fizetnek adót.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt