Kétmillió embert oltanának be orosz és kínai vakcinával Orbánék márciusig

Az állami tévé szerint Szijjártó Péter rövidesen Moszkvába utazik.

Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencián egyeztet a visegrádi partnerekkel (V4) és az Európai Tanács tagjaival a koronavírus-járvány kezeléséről a Karmelita kolostorban 2020. október 29-én.
Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencián egyeztet a visegrádi partnerekkel (V4) és az Európai Tanács tagjaival a koronavírus-járvány kezeléséről a Karmelita kolostorban 2020. október 29-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig az M1 propagandacsatorna „kormányzati forrásból származó” információi szerint.

A szombati adásban elhangzott, hogy a kabinet „egyértelműen elhibázottnak és lehetetlenül lassúnak tartja Brüsszel vakcinabeszerzését” (noha korábban a magyar kormány is beleegyezett, hogy ilyen módon, közösen történjen az uniós országok vakcinabeszerzése – a szerk.).

A kormány most ehhez képest mégis azzal hergel, hogy

ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat. Ezért a kabinet úgy döntött, hogy Magyarország nem vár Brüsszelre

– tették hozzá.

A miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített el a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapott felhatalmazást a kormánytól a tárgyalásokra – hangzott el a műsorban.

Magyarország Kína mellett Oroszországgal is egyeztet, az M1 értesülései szerint Szijjártó Péter rövidesen Moszkvába utazik.

Kormánykörökben az orosz és a kínai vakcinát is hatékonynak és biztonságosnak tartják, azzal érvelve, hogy hát hiszen „mindkét készítménnyel már több millió embert beoltottak”.

A kínai és az orosz vakcinát használják az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is. Magyarország mindkét országgal felvette a kapcsolatot, és azok hatóságai pozitív tapasztalatokról számoltak be a Sinofarm kínai gyártó vakcinájával és az orosz oltóanyaggal kapcsolatban is.

Kormánykörökben lehetségesnek tartják, hogy márciusig akár kétmillió ember beoltására is elegendő vakcina érkezik Magyarországra Brüsszelen kívüli forrásokból

– tolmácsolta az állami propagandatévé a hozzá kiszivárogtatott információkat.

Kapcsolódó hírek