Valami bűzlik: kikéri a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István

Szerinte Orbánék pontosan tisztában vannak vele, hogy mennyi oltóanyag és mikorra várható.

Valami bűzlik: kikéri a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István
Fotó: Facebook/dr. Ujhelyi István

Közérdekű adatigénylés formájában akarja megismerni a kormányzat által kötött vakcinaszerződések tartalmát Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. A politikus szombati online sajtótájékoztatóján arról beszélt,

a kormány „hazudik” az oltóanyagok beszerzésének körülményeiről és az EU felelősségéről.

„Ha valamit nem tudnak megoldani, rögtön ellenséget keresnek. Most éppen újból az Európai Unióban találták ezt meg” – fogalmazott.

Ujhelyi szerint a vakcinabeszerzések ügyében a valóság az, hogy a gyártókkal nem az Európai Bizottság, hanem közvetlenül a tagállami kormányok szerződtek, vagyis a Fidesz-kormány pontosan tisztában van azzal, hogy Magyarországon mennyi oltóanyag és mikorra várható, hiszen erről saját maga kötött megállapodást az érintettekkel.

A politikus azt is elmondta, az Európai Bizottság még júniusban adta ki oltóanyag-stratégiáját, utána kezdődött meg a tárgyalás a fejlesztőkkel. Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt azon az állam- és kormányfők közötti egyeztetésen, ahol felhatalmazták a bizottságot a közös uniós beszerzés „letárgyalására” a cégekkel. Hozzátette,

ha a magyar kormány nem akart volna részt venni ebben a közös programban, hanem önállóan akart volna cselekedni, meg lett volna rá a lehetősége.

A képviselő beszélt arról is, hogy a hat gyógyszergyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodás tárgyalását egy olyan, hetente ülésező irányító bizottság felügyelte, amelyben minden tagállam képviseltette magát, vagyis Orbán Viktor és kormánya egy olyan folyamatot kritizál, amelynek aktív szereplője volt.

Ujhelyi István hangsúlyozta, a tárgyalások végén a tagállamok egyenként és külön kötöttek szerződéseket az oltóanyagokra, mindenki maga döntötte el, hogy melyik vakcinából és mennyit igényel. Ugyancsak a tagállamok felelőssége a logisztika biztosítása és a nemzeti elosztó-központokba leszállított vakcinákról történő további gondoskodás, ennek alapján pedig a tömeges oltás megszervezése – közölte.

Kapcsolódó hírek